”Man antingen kan välja att se ett fantastiskt landskap framför sig eller att se en massa snårskog och tänka att allt som svårt”, säger Andreas Carlsson till SVF.

Den framgångsrika och internatioenlla låtskrivaren Andreas Carlsson besökte SVF där han föreläste för studenterna om hur man som ung frilansare kan marknadsföra sig själv i en tid där anställningar blir färre och entrepenörerna allt fler.  

– Det är en förändringens tid och jag vet inte hur det kommer se ut om tio år för studenterna som går ut då, men jag tror att vi måste se på vårt mänskliga värde på ett helt nytt sätt än vad vi gjort tidigare, säger Andreas Carlsson till Journalistlinjen.nu.

Många känner kanske igen Andreas Carlsson som en av jurymedlemmarna i tv-programmet Idol. Han har skrivit flera internationella hitlåtar, sålt runt 150 miljoner album och jobbat med artister som Britney Spears, Backstreet Boys, Westlife, Celine Dion och Katy Perry.

Nu föreläser han för studenter om knep för hur man tar sig fram på oviss arbetsmarknad i ett samhälle som är inne i stor förändring, som snabbt gått från industrier till individuella entreprenörskap där det nu är upp till var och en att ta sig fram i den hårda konkurrensen.

– Jag hade nog föredragit att det såg ut som på det glada 70-talet, men världen förändras och den förändras mer och snabbare än vad den tidigare har gjort. Tyvärr är skolan den instans som varit allra sämst på att följa med sin samtid framåt.

I sin föreläsning använder han sina egna erfarenheter för att ge råd åt nya unga kreatörer – som han menar idag har all möjlighet att förverkliga sina drömmar och idéer genom nytänkande och positiv inställning.

– Samhället ser ut som det gör och mitt budskap är att man antingen väljer att se ett fantastiskt landskap framför sig eller en massa snårskog där man utgår från att allt är svårt.

Talangen är inte det viktigaste, det motivation och drivkraften, säger Carlsson. Foto: Leif Stålhammar.

”Med en gnutta galenskap, naivitet och positivt tänkande kan man nå vart man vill”

Carlsson berättar vidare att det inte är talangen som avgör hur långt man kan gå. Många tvivlar på sig själva och tror att de inte har tillräckligt med talang.  Själv säger han att han har tio procent talang och att det är de resterande 90 procenten – motivation och viljan som styr.

– Det finns många som har talang som inte gör något av den. Motivation och drivkraft är det som får saker att hända, och med en gnutta galenskap, naivitet och positivt tänkande kan man nå vart man vill, säger Carlsson.

G-BVQ5VFQ7W4