Brynäs IF åkte ur SHL för ett kort tag sen. En stor förlust för svensk hockey, då klubben är en av de mest anrika i hela Sverige. Men detta har varit på gång länge. Alla har dock blundat för det.

När man tänker på staden Gävle, så tänker nog många på Gävlebocken och Gevalia. Men de flesta förknippar Gävle med Brynäs IF. Klubben har blivit stadens stolthet. De har vunnit 13 SM-guld, vilket är näst flest av alla lag i hela Sverige. Det är bara Djurgården som har fler med 16 SM-guld. 

Men de senaste åren har det inte sett bra ut för Brynäs. Laget har sedan säsongen 14/15 slutat bättre än tiondeplats en gång. Det var säsongen 16/17 då laget slutade på en femteplats och tog sig hela vägen till en SM-final där man förlorade mot HV71. Under säsongen 20/21 slutade gävlelaget näst sist och fick återigen möta HV, men denna gång i kvalspelet. Brynäs var betydligt bättre än HV71 och klarade sig kvar i SHL den gången. Men i år var det dags igen för kval och denna gång blev utfallet ett helt annat. 

Malmö stod för motståndet. I själva kvalet var det aldrig något snack om saken. Malmö var från början av kvalet det bättre laget. Brynäs lyckades dock knipa en seger nere i Skåne. Gävlelaget förlorade serien mot Malmö med 1-4, och i den sista matchen vann skåningarna med 1-0 borta. Den som gjorde målet i den matchen var Ponthus Westerholm. Det var så typiskt för Brynäs att det var just han som skulle slå in nådastöten, då han har ett förflutet i Brynäs.  

Men varför åkte då Brynäs ut i år? 

Det finns många teorier kring det. Jag hävdar att detta har varit på gång under en lång tid. Men jag ska vara ärlig, jag trodde inte att det skulle ske i år. På pappret hade Brynäs ett spännande lag, med Anders Lindbäck i kassen och backarna David Sklenicka och Johannes Kinnvall. Framför allt, forwardssidan var på pappret riktigt vasst. Hannes Björninen, Johan Larsson, Anton Rödin, Dmytro Timashov och Oula Palve var några av namnen som man lyfte på ett ögonbryn när man såg och tänkte ”Vilket bra lag Brynäs har.” Kunde detta vara året då det lyfte för Brynäs? Nej blev svaret. 

Mikko Manner som var huvudtränare för Brynäs fram tills kvalspelet började, var samtidigt assisterande tränare för det finländska landslaget. Varför anställer man en tränare som har ett uppdrag på ett annat håll? Jag tvivlar inte på Mikko Manners kunskaper som tränare, snarare tvärtom. Jag tycker att han är en väldigt bra tränare. Dock hade jag aldrig anlitat honom som tränare om han samtidigt var tränare för Finland. Om rollen i det finländska landslaget påverkade jobbet i Brynäs eller inte, det vet jag såklart inte. Men det är absolut inte det enda som ligger till grund för att Brynäs åkte ur. 

Det har känts som att hypen kring Brynäs har börjat att dö ut lite. Innan kändes det som att varenda kotte höll på Brynäs, men nu för tiden känns det som att färre och färre håller på dem. Det känns som att allt kring Brynäs har dött ut. Lagets arena heter numera Monitor ERP Arena. Vad jag har hört är ingen brynäsare nöjd med namnet på arenan. Men jag tror att klubben får in mycket pengar i kassan för att ha namnet på arenan. Supportrarna tycker även att det har blivit sämre support kring Brynäs. Färre personer går på matcherna och klacksektionen har blivit usel, jämfört med hur den var tidigare.

Frågan är om Brynäs ens är ett publiklag längre? Enligt mig är Brynäs inte det längre. Lag som Färjestad, HV71, Leksand, och Rögle har sprungit förbi Brynäs rent publikmässigt. När dessa lag spelar så är det alltid ett himla drag på läktaren, men det är det verkligen inte när Brynäs spelar.

Den största anledningen till att Brynäs åkte ur när nog för att man har en sån infekterad ledning. Det jag menar med det är att stora namn är kvar i klubben och är med och tycker till om saker och ting. Ove Molin var kvar i klubben som en ”development coach” och innan han fick den rollen hade Andreas Dackell den. Som sportchef har Brynäs Johan Alcén. Varför är han en bra sportchef? Det jag vill säga med detta är att alla dessa herrar var riktiga kulturbärare i Brynäs och favoriter bland publiken i Gävle. Men de borde inte vara kvar i klubben för att de var publikfavoriter och kulturbärare. De kommer bara ha åsikter om saker och ting. Sen om de är bra på sin uppgift eller inte, det vet jag såklart inte. Men vad det har sett ut som har de inte varit så bra för klubben.  

En annan sak som Brynäs har saknat är en riktig ledare i laget. Anton Rödin var under säsongen 22/23 som precis tog slut för Brynäs lagkapten. Han är en väldigt bra hockeyspelare enligt mig, men det finns saker som han inte är så bra på. Under några tillfällen på säsongen var han väldigt uppgiven i media på saker och ting som andra spelare gör i motståndarlaget. Han filmade också väldigt mycket vilket är dåligt, då han som kapten ska föregå med gott exempel och vara ansiktet utåt för spelarna i laget. Han var heller inte den kaptenen som stod upp för sina lagkamrater och ville allas bästa. Det kändes under många stunder som att han bara gjorde saker som skulle gynna honom och inte hans lagkamrater. Så förlåt Anton Rödin men du var inte den lagkaptenen Brynäs behövde denna säsong!

Men det ligger inte bara på honom utan, varför utnämner klubben honom till lagkapten? Man skulle ha gett kaptens uppdraget till Jacob Blomqvist som är en ledare både på och utanför planen. Sen hade man kunnat ge en assisterande kaptensroll till Johan Larsson, tycker jag då han har allt man behöver för en sån roll. Då kunde också Simon Bertilsson behållit sin roll som assisterande kapten han med, tillsammans med Johan Larsson. För att få bort Anton Rödin från dessa roller, då han uppfattas som värsta egot. 

Nu har Brynäs chansen att göra om i klubben och ta bort alla ruttna grenar i klubben, som bara förstör. Men samtidigt måste de sköta detta smart, då de står inför en väldigt svår uppgift. För det är inte bara att gå in i HockeyAllsvenskan och dominera den hur som helst. Det är svårare än vad man tror och det kan många andra lag skriva under på. Så Gävleborna har nog inte insett vad detta kan innebära i längden och vad ledningen under en lång tid har ställt till med. 

Till sist vill jag säga att jag kommer att sakna Brynäs IF i SHL. Det kommer vara tomt nu och det kommer att kännas fel att se dem i HockeyAllsvenskan. Men så kan de gå om man sköter en förening (vilken som helst) på fel sätt under några år. Det var dock en tragisk dag när laget åkte ur. Men en sak är säker, Brynäs IF hör hemma i SHL punkt slut.

Olle Carles
j22caol@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4