Science Park är verksamheten som hjälper nytänkande och kreativa människor som vill starta eget företag. Vem som helst kan ansöka om rådgivning till sina idéer. Många journalister frilansar, tar uppdrag utifrån och är på det sättet sina egna arbetsgivare. Frågan är om det är svårare för journalister att skapa sig ett eget företag?
-Inte svårare än någon annan kategori, säger Ellen Lannemyr, affärsutvecklare på Science Park i Jönköping.

Om man som journalist vill starta eget finns det några olika typer av företag att välja bland. 
-Egen anställning, det som oftast kan förknippas med frilans, kommer mycket ifrån att man tagit uppdrag lite sporadiskt utifrån, förklarar Ellen.

-Om man har en idé och tänker att det här är något som jag kommer göra under en lång period på heltid, då tycker jag absolut att man ska starta ett aktiebolag. Då har man ingenting att förlora, menar Ellen. Säg att en journalist startar ett företag. Då kan man ha både mobiltelefon, dator och annan utrustning på företaget, utan att behöva betala från egen ficka. 
För just journalister så skulle jag säga att det är antingen egen näringsverksamhet eller aktiebolag som gäller.

Är det svårt för journalister att skapa sig ett eget företag?
-Inte svårare än något annat. Det man kan tänka på är om man behöver en försäkring, om man blir sjukskriven exempelvis. Säg att man gör väldigt riskfyllda reportage i en krigszon, då behöver man säkert en specialförsäkring för det och då får man bara höra av sig till sitt försäkringsbolag.

De journalister som söker sig till er, är de främst frilansare eller jobbar de redan på en redaktion?
-Det är både och. Många som kommer börjar med egen firma, sen börjar de kanske samarbeta med en fotograf och sedan någon annan och till slut blir det en hel PR-byrå. Oftast kanske man vill jobba tillsammans med andra och då kan man ombilda företaget efter hand.

Hur pass populärt är det att söka sig till er? Hur många av alla idéer går igenom?
-Majoriteten av de idéer som kommer till oss brukar falla. Det är svårt att ge en bild av ett normalläge då det har varit tre ganska konstiga år med tanke på pandemin. I år har vi sett att det är lite färre idéer som kommit in men större andel av alla som kommer som faktiskt startar ett företag. Det är inte lika många som vågar fundera på alla möjliga idéer utan man har en mer genomtänkt plan. De som kommer har funderat och tänkt efter lite mer. Ellen berättar att många nytänkande idéer kan vara lite svåra att få igenom på en gång. Det kan ta lite tid och man får vara beredd på att jobba hårt. Science Park brukar få in 1000 olika idéer om året. 250 av dem blir verklighet och resulterar i ett företag.

Ellens tips till dig som vill starta eget:
En enskild firma är klockrent om man vill jobba mer som en konsult. Göra sin egen grej!
Har man däremot mycket större planer, ekonomi och möjlighet, då kan man ju skapa ett aktiebolag direkt. Det anses kanske mer seriöst, men det är man själv som får välja. Det finns egentligen inget rätt och fel!

Marcus Krohn
j22krma@svf.fhsk.se

Hanna Ferm Tiitus
j22tiha@svf.fhsk.se