Arbetare om LO-förbunden: “Det är samma soppa”

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second
BILD: IF Metall

Motsättningar inom LO-förbundet IF Metall efter politisk uteslutning.
– Jag gillar inte hur toppstyrt mitt fackförbund är, säger IF Metallmedlemmen Robban.

Det var den 25 januari som tidningen Arbetet rapporterade om IF Metalls beslut att stänga av Ulf Karlström, ordförande för fackklubben på SSAB i Luleå, från alla hans fackliga uppdrag. Anledningen: Ulf Karlström är kommunpolitiskt engagerad inom Sverigedemokraterna och delar därför inte IF Metalls värdegrund.

Fackförbundet IF Metall är en del av paraplyorganisationen LO, Landsorganisationen, där sammanlagt 14 olika fackförbund är samlade. I en intervju med SVT säger LO:s ordförande, Susanna Gideonsson, att hon förstår beslutet att avsätta Ulf Karlström.

– För oss fackliga är alla människors lika värde en kärnpunkt. Kollektivavtalen gäller lika för alla. När SD kommer med direkt löntagarfientliga förslag så kan jag förstå att man tycker att det blir en krock, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till SVT.

Oenigheten bland medlemmarna i de olika LO-förbunden visar sig i Statistiska centralbyråns opinionsmätning från juni 2021, bland manliga LO-medlemmar var Sverigedemokraterna det största partiet med 30.7% av rösterna. Jönköpingsbon Robban jobbar på Husqvarna AB och han är kritisk mot IF Metall.

– Jag har hört om sverigedemokraten Ulf Karlström i Luleå. Det är förjävligt, han var framröstad helt demokratiskt av sina arbetskollegor, Så kommer ledningen i Stockholm och kastar bort honom, det känns som diktatur och inte solidaritet, säger Robban.
– Men medlem får han gärna vara, så hans pengar tar IF Metall och LO gärna emot, fortsätter Robban.

Efter 25 år som medlem i IF Metall börjar Robban tröttna på sitt fackförbund och funderar nu på att hitta ett annat alternativ, det har dock visat sig vara svårt.

– Man har hört fler och fler historier om förtroendevalda inom Metall som fått kicken, oftast grundat på politiska åsikter och på order från höjdarna i Stockholm. Jag gillar inte hur toppstyrt mitt fackförbund har blivit, var det verkligen så förr?
Frågar sig Robban.

– Problemet är att det inte finns några andra fackförbund, alla är styrda av LO och då är det samma soppa. Jag hade gärna varit med i ett fackförbund som inte blandar sig i politik eller medlemmarnas politiska åsikter. Facket ska finnas för oss i kampen mot arbetsgivarna och se till medlemmarnas bästa. Det gör dom inte i dag, avslutar Robban.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Viktor Johansson Berggren

Scroll Up