Åsa, 62, hoppas kunna gå i pension vid 65-års ålder. Hon hoppas få mer energi och ork över till det kreativa och till det hon tycker är roligt. Hon har redan planer på hur dagarna ska se ut.
– Nu ska det bli av känner jag, nu är det jag som bestämmer, säger Åsa Ingman, blivande pensionär.

Om två och ett halvt år fyller Åsa Ingman 65 och är då i pensionsåldern. Åsa har en längtan till pensionen, men vet inte än om hon ska gå i pension redan då. 

– Jag längtar ganska mycket till att bli pensionär ska jag säga. Jag har inget intellektuellt givande jobb, utan det är ganska rutinartat och jag kan det väl, säger Åsa Ingman. 

För femton år sedan slutade hon med keramiken då det var för lite lön för mödan. De senaste tjugo åren har hon arbetat på samma arbetsplats, nämligen på ett distributionsföretag. På arbetet blir det mycket tid i bilen med att transportera och kånka lådor.
Åsa menar att arbetslivet har lunkat på lugnt och ganska händelselöst genom livet. 

-Det är inget jobb jag har valt utan jag har mest blivit kvar här. Yrkeslivet som keramiker har däremot varit det roligaste men också det tuffaste, säger hon.

Åsa berättar att hon är lite less på sitt arbete, så hon har inte tänkt att jobba på övertid. Men hon kan hinna ändra sig på vägen.

–Jag tar ett år i taget, så får vi se vad det blir och hur det känns framöver, säger hon.

Vad känner du för att gå i pension?
– Jag tänker att det ska bli roligt att vara fri och få styra sin egen dag. Äntligen, stor känsla av frihet och att få styra sitt liv och att inte längre vara bunden till jobbet. Jag tycker det ska bli jätteunderbart, härligt och skönt.

Jag tror inte jag kommer ha några problem med att sysselsätta mig, då jag har barnbarn och en konstnärlig bakgrund. Jag vill få tillbaka energin så att jag orkar vara kreativ igen. Jag har också köpt en badstuga på stranden vid havet. Det är också en del i planeringen inför pensionen, så att jag har någonting att åka till och ta hand om.

Hur har din längtan sett ut inför pensionen?
– Jag har känt en längtan om att gå i pension de senaste åren. Jag märker även det när jag pratar med mina jämnåriga kompisar och som har pensionen inom fem år. De har börjat planera sina liv inför pensionen och hur det ska se ut, var de ska bo och vad ska de göra. Det är ganska vanligt att man byter bostad och ändrar på saker. 

Personligen har jag börjat fundera på det de senaste tre åren och jag hoppas man får fortsätta att vara frisk, det är det som är grund grejen. Om man får vara frisk då kan man ha mycket roligt. Men det är just friheten jag längtar efter och att få göra precis vad man vill.

Vad kommer du att ta med dig från ditt arbetsliv?
– Från mitt arbetsliv kommer jag att ta med mig insikten om att det är viktigt med fasta rutiner. Man måste ha ordning på både motionen och maten. Men annars kommer jag inte ta med mig så mycket från just jobbet jag har nu. Jag tror snarare att jag kommer att återgå till det jobb jag hade förr. 
Just nu jobbar jag heltid och min energi räcker inte till att få syssla med det kreativa på fritiden. Jag är väldigt trött när jag kommer hem från jobbet. Jag märker att jag har blivit äldre och det ska bli skönt att få tillbaka lite energi till sådana saker, när jag väl går i pension.

Hur tror du att dagarna kommer att se ut när du har gått i pension?
– Jag tror att jag kommer gå en morgonpromenad och sedan äta frukost. Jag tror att jag kommer träffa en pensionerad vän och äta lunch. Jag hoppas också att jag kan få hålla på med något kreativt under dagen. 
Jag har vänner lite överallt i Sverige men också en bror som är pensionär. Så jag kommer att ha mer tid till att åka och hälsa på människor som jag vill träffa. Mer tid till att åka och hälsa på människor och tid att få göra det jag vill helt enkelt. Jag måste också försöka att hålla i gång rent fysiskt, så att jag får ha kvar min hälsa så länge som det är möjligt. 

Jag vill gå sommarkurser i måleri som finns och göra sådant roligt som man aldrig hinner ta tag i. Nu ska det bli av känner jag, nu är det jag som bestämmer, fortsätter hon. 

Vad kommer du att sakna från ditt arbetsliv?
– Det här samma, samma och rutinmässiga, samma varje dag. Det kommer jag inte att sakna. Arbetskamraterna är väl det som jag kommer att sakna, men inte jobbet i sig.

Sandra Andersen
j22ansa@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4