Björn Wiman arbetar som kulturredaktör på Dagens Nyheter och har under veckan besökt Jönköping där han föreläst om sin nya bok.
-Litteratur har alltid varit det jag tycker är roligast, säger Björn Wiman.

Kulturredaktör på Dagens Nyheter, och innan dess som kulturchef på Expressen. Under veckan befinner sig Björn Wiman i Jönköping, där han bland annat besökt och föreläst på Södra Vätterbygdens folkhögskola.

Vad fick dig att börja arbeta med kulturjournalistik?
-Att skriva är någonting som jag alltid drömt om, ända sedan jag var 15 år gammal och läste Olof Lagercrantz biografi om August Strindberg, säger Björn Wiman.

Björn Wimans väg in till journalistiken började som litteraturkritiker. Han började arbeta ideellt med en tidskrift på 1990-talet där han skrev recensioner av böcker och essäer. Litteraturen är fortfarande något som är ett av hans favoritämne inom kulturen.
-Det är roligt med och att kunna hitta kopplingar mellan aktuella samhällsfrågor och litteraturen, säger Björn.

Björn Wiman är just nu i Jönköping och är aktuell med sin nya bok ”I en sal på lasarettet”, som han föreläste om i Immanuelskyrkan under måndagen.

Vad handlar boken om?
-Den handlar om min mamma, som var 7 år gammal när hon drabbades av tuberkulos. Under den tiden vistades hon ensam på ett sjukhus under ett år. Historien har alltid fascinerat mig, hur var det för en ensam flicka att vara utan sina föräldrar.

Hur är det att arbeta med kulturjournalistik?
-Ett drömjobb. Jag får jobba med litteratur, samhällsfrågor och allt möjligt.

Philip Cigård
j22ciph@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4