Bokcafét på Tändsticksområdet blir kvar, trots kritiken från kommunen och journalister. 

Bokcafét i Jönköping är enligt deras hemsida en partipolitiskt obunden kulturförening med socialistiskt grundsyn. 

Kritiken mot Bokcafét har varit väldigt stor. många politiker och journalister har en gemensam åsikt att cafét haft väldigt tydliga åsikter åt vänster. Journalisten och författaren Magnus Sandelin menar på att det är en plantskola för våldsam extremism.

2014 vann Bokcafét kampen mot kommunen att vara kvar på tändsticksområdet. Kommunen menar på att dom hade belägg att inte ge några bidrag till en verksamhet som visade upp planscher och böcker med tydliga åsikter. Dom menar på att det ska präglas av demokratiska värderingar. Så här säger kulturförvaltningen om beslutet
– Jag inte sett skrivelsen ännu, jag har inte hunnit, Men det är Bokcaféts värdegrund det handlar om, säger ordförande Inger Gustavsson till Jönköpings Posten.

Kommunalrådet Mats Green (M) var väldigt ledande i den här frågan och ville få bort cafét men misslyckades. Green blev misshandlad utanför sitt hem under denna period. Det har spekulerats att gärningsmännen hade kopplingar till Bokcafét. För på ett forum om caféts framtid så skrevs detta dagen innan misshandeln. 

”Skulle vilja åka upp och diskutera med den där Mats Green, så som det diskuterats med div högermongon genom tiderna… Geeez.. Vilken töntig liten kackerlacka till människa.” 

Inget är bekräftat vilka som låg bakom misshandeln.

En krönika i expressen menar på att kommunen inte ska betala för extremister, ”Dom har samma rätt till yttrandefrihet och mötesfrihet, men frågan är om kommunen ska betala för en verksamhet som förhärligar våld som politiskt metod”, säger krönikören Patrik Kronqvist på expressen.

-Bokcafét är ställe där alla är välkommna, Kritiken är väldigt löjlig och det finns inga bevis kopplade till extremism. Det är ett ställe man kan umgås och hänga. Det är ingen propagandaskola på det sättet. Det är inte bara böcker riktat mot vänster. Finns även böcker om miljö till exempel. Vissa går dit bara för att käka. Ett bra ställe som förtjänar att finnas kvar, säger en person som väljer att vara anonym.

G-BVQ5VFQ7W4