På Östgöta Correspondenten, även kallad Corren, huserar journalisten Carl Holmqvist. I jobbet som sportreporter på redaktionen får han följa allt från SHL till fotboll i division 6. 
–  Det handlar inte bara om resultaten, utan även att träffa olika människor och vara där det händer, säger Carl.

Mellan åren 2018-2020 gick Carl Holmqvist på journalistlinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola. Efter han blev klar med sina studier har han jobbat på diverse ställena. Han har bland annat jobbat på Norrköpings Tidningar, Linköpings-Posten och Kinda-Posten. Men i snart två år har han jobbat som sportreporter på Corren. Utanför jobbet så är det inte bara sport för Carls del, utan han är också ena halvan av synthpop-duon Radiohimlen. 

Hur är det att jobba som sportreporter på en lokaltidning?

– Jättekul och väldigt fartfyllt. Det som är roligt på Corren är att vi jobbar med video, ljud och text. Jag är inte den typen av sportjournalist som är sportnörd, utan jag är intresserad av annat också. Det handlar inte bara om resultaten, utan även att träffa olika människor och vara där det händer. Du får bevaka sporten som journalist på så många olika sätt och det går att vara så kreativ. Sen får man möta så många häftiga personer. 

Vad är det roligaste med att jobba på en sportredaktion på en lokaltidning?

– Ja, men det är att man får följa det lokala storlaget. För det finns alltid ett lag i varje stad som är störst såklart. Eller ja, ett eller två lag som är störst i sin kategori. Att då få vara de i Sverige som är bäst på att bevaka det laget. Vi är liksom bäst på att bevaka Linköping HC. Sen kan det vara större tidningar som har andra kontakter som kan få fram andra nyheter och vara först med det. Men vi kan vara först med det mesta om Linköping HC i och med att vi har närheten till klubben, det är dels den parametern. Sen är det också att vi som poddar om lag i division 6 och 7 i Linköping. Att göra det och se att det finns en massa spännande saker att bevaka även där. Även att hitta ut på landet och se hur det är när Västra Hargs IF spelar fotboll, det är också skitkul.  

Varför är sporten på Corren så bra enligt dig?

– Vi skulle säga att vi är bra på det vi gör. Vi är väldigt lekfulla framförallt. Det som får oss att sticka ut är att vi vågar vara på Instagram. Sen är vi inte ensamma att ha poddar men vi kör våra två poddar (Fotboll på slätten) och (På andra sidan ån). När vi väl är på någon match i en lägre division, som vi inte alltid kan vara ute på, försöker vi göra en bra grej på det. Vi försöker även lägga tid på sådana matcher också, så man inte bara åker ut på något som är lite mindre och gör något halvdant. Utan att man försöker hitta det stora i det med och det tycker jag vi är duktiga på. 

Vad är skillnaden mellan att jobba som allmänreporter och sportreporter? 

– Generellt är det mer kvällsjobb som sportreporter, kanske mer helger också. Det är ju kul på ett sätt för då spelas ju matcherna, men det blir ju i sin tur en uppoffring för privatlivet. Så jag är inte alltid ledig när min umgängeskrets är ledig. Så det kan man ju se som en nackdel. Men då gäller det att ha en passion för jobbet och för sporten. Så jag skulle inte se det som en nackdel egentligen. Att jobba som allmänreporter gillar jag också, det är jättekul. Men på sporten får jag chansen att tycka lite och sticka ut hakan. Jag får skriva många krönikor och tycka till, det får man inte som allmänreporter göra lika ofta. De kan ju såklart skriva krönikor och tycka till. Men på sporten ska man nästan göra det varje dag i stort sett. 

Hur är det att följa Linköping FC och Linköping HC?

Det är jättespännande. Nästan dagligen under en säsong har man kontakt med dem. LHC framför allt, vi skriver även mycket om dem under sommaren. LFC bevakar vi på vinter också med värvningar och så. Silly Season är jättepopulärt när det gäller LHC. Men att följa två klubbar som är i den absoluta toppnivån i Sverige och får komma nära dem. Sen att få chansen att mygga Jonas Junland (LHC:s lagkapten) under en träning. Men också att tycka till och lyfta fram vad som inte är lika bra hos dem. Så att de får jobba med det också. De är inte alltid nöjda över det vi skriver. Det är ändå en speciell relation mellan en lokaltidning och ett stort lag, för man är på varandra och möter varandra hela tiden. Relationen är häftig att uppleva, säger Carl Holmqvist. 

Olle Carles 
j22caol@svf.fhsk.se