Studiemedlet höjs - nu kan Ellen börja spara

Från och med nästa år höjs studiemedlet. För en del innebär detta mindre oro, mer vila och mindre jobb.

– Återhämtning är viktigare än pengar, säger studenten Ellen.

Med pågående inflation, stigande priser och en krona som inte är stark är det för många svårt ekonomiskt. Inte minst för studenter är det svårt att få pengarna att räcka. Men nu höjer CSN studiemedlet.

Från och med nästa år höjs det med 1100 kronor i månaden. Även fribeloppet höjs, vilket innebär att du kan arbeta mer extra under tiden du studerar, utan att det påverkar ditt studiemedel. Den som studerar på heltid får alltså tjäna ungefär 111 000 kronor utöver studiemedlet under ett halvår. 

Mer konkret innebär det att du som studerar på heltid kommer kunna få 13 156 kronor i månaden och innefattar både lån- och bidragsdelen. För dig som arbetar kan du i snitt tjäna 18 500 kronor utöver studiemedlet varje månad, för att det ska gå inom fribeloppet.

Ellen Stein, 22, studerar till förskolelärare med musikprofil på Malmö Universitet i Malmö och tar tacksamt emot höjningen.

– Det är ganska mycket pengar, förklarar hon.

Hon kommer inte behöva jobba lika mycket som hon gjort tidigare, samtidigt som hon kan spara mer pengar än vad hon gör just nu.

– Vissa månader kan jag inte spara alls, men för mig är det väldigt viktigt, då livet är så oförutsägbart, säger hon.
I och med inflationen då allt har blivit dyrare, så tycker Ellen att det är en naturlig sak att det studiemedlet höjs.
– Återhämtningen är viktigare än pengar, säger hon.

Ellen berättar också att många av hennes kompisar har känt likadant och haft det svårt att få pengarna att gå ihop. Flertalet studenter vittnar dock om att det inte är tillräckligt, med tanke på inflationen och hur mycket dyrare allt blivit.
Men för en del är detta tillskott värdefullt och innebär mindre extra jobb eller mindre oro på att man jobbar för mycket.

Studiebidraget på gymnasial nivå påverkas dock inte och kommer ligga kvar på 1250 kronor i månaden.

Senaste artiklar

Med pågående inflation, stigande priser och en kronan som inte är stark är det för många svårt ekonomiskt. Inte minst för studenter är det svårt att få pengarna att räcka. Men nu höjer CSN studiemedlet. 

Författare

Sandra Andersen

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4