En smakresa utanför Irans gränser

TV-VIN

I det lilla samhället Gemla en bit utanför Växjö, gömde sig en man med en passion som är lika unik som det vin han skapade. Shahram Soltani har länge haft en dröm som väckte nyfikenhet och förtjusning bland både vinkännare och Iranier runt om världen. Bland många iranska vinentusiaster väcker hans viner ofta känslor av nostalgi. 

"Det är många som blir nostalgiska och tårögda när de smakar på vinet, vi har inte haft chansen att dricka vårt vin under de senaste 44 åren"

I sitt hemland Iran är vinproduktion strängt förbjudet och man kan riskera fängelse om man tillverkar eller dricker alkohol i landet. Men Soltanis kärlek till druvor och konsten att göra vin var oövervinnlig. Så med ett modigt beslut, tog han sina druvor och idén om sitt vin till Gemla. Där han omvandlade druvorna till ett unikt och minnesvärt vin, vars smak bar på berättelsen om ett hjärta som vägrade ge upp. Vinet från Gemla är inte bara en dryck, det har blivit en symbol för envishet och passion. 

Picture of Halimo Yassin Ali

Halimo Yassin Ali

Journaliststuderande

Jakten på konjaksbåten: Ett radioreportage

I Vättern finns en ö som heter Jungfrun. En karg och stenig ö, med endast en fyr på. Mer än så finns inte att hitta på Jungfrun. Intill ön, nere på botten av sjön, finns något som är betydligt mycket mer intressant. Något som legat där i nästan 170 år.

Läs mer »
G-BVQ5VFQ7W4