En smakresa utanför Irans gränser

TV-VIN

I det lilla samhället Gemla en bit utanför Växjö, gömde sig en man med en passion som är lika unik som det vin han skapade. Shahram Soltani har länge haft en dröm som väckte nyfikenhet och förtjusning bland både vinkännare och Iranier runt om världen. Bland många iranska vinentusiaster väcker hans viner ofta känslor av nostalgi. 

"Det är många som blir nostalgiska och tårögda när de smakar på vinet, vi har inte haft chansen att dricka vårt vin under de senaste 44 åren"

I sitt hemland Iran är vinproduktion strängt förbjudet och man kan riskera fängelse om man tillverkar eller dricker alkohol i landet. Men Soltanis kärlek till druvor och konsten att göra vin var oövervinnlig. Så med ett modigt beslut, tog han sina druvor och idén om sitt vin till Gemla. Där han omvandlade druvorna till ett unikt och minnesvärt vin, vars smak bar på berättelsen om ett hjärta som vägrade ge upp. Vinet från Gemla är inte bara en dryck, det har blivit en symbol för envishet och passion. 

Halimo Yassin Ali

Halimo Yassin Ali

Journaliststuderande

Från mardrömmarnas mörker till frälsning i Jesu namn

Under flera års tid levde Micéla Bergh med mardrömmar och hon jagades av demoner. En trasig barndom utan trygghet och närhet till någon vuxen gjorde att hon ständigt befann sig i ett mörker.

Idag lever hon ett helt annat liv och den enkla förklaringen till det, är enligt henne, att hon blev frälst.

Läs mer »

Anders Rydell: Kulturarvet alltid ett offer i krig​

Både historiskt och även idag är kulturen ett offer när motståndarna vill åt de åtråvärda kulturarven. I vissa fall är kulturen själva grunden till många konflikter.
– Det visar också hur den här plundringen var en del av förintelsen, säger Anders Rydell.

Läs mer »

”Mama I’m a criminal”

Att leva för dagen är ett måste för Ali. Man vet aldrig när det kommer ta slut säger han. Antingen har man skapat problem med fel människor eller så kommer man tvingas avsluta livet själv eftersom man inte orkar med all smärta man har gett andra.

Läs mer »