Jakt på flagga inledde Svf:s medverkan i Pride

Den här veckan är det Pride i Jönköping. I torsdags pågick förberedelserna på Södra Vätterbygdens folkhögskola för fullt inför lördagens parad.

Lina Hydrell, lärare på Allmän linje på skolan, är initiativtagare till projektet och har varit involverad även under tidigare års Pride. Men i år så är det första gången som hon går i tåget med Svf.

-Jag har alltid varit på ett annat evenemang som har krockat med detta, så i år blir det första gången jag går med Svf, säger Lina Hydrell.

-Då satt vi i matsalen, och där träffade jag Peter Johnson som kom med förslaget att gå med andra folkhögskolor i Jönköping. De hade frågat oss om vi ville gå med dem i prideparaden.

Saknades en flagga

Men det fanns ett problem. Det saknades nämligen en flagga.

-Om vi hade en flagga skulle vi kunna hissa den, tänkte jag, och min kompis var dåvarande ordförande för Qom ut Jönköping. Så han kunde fixa en flagga åt oss.

Sedan dess har Prideflaggan hissats varje år på Södra Vätterbygdens folkhögskola, och med undantag från pandemiåren, så har skolan gått i tåget.

-Vi ramlade in i något som blev en tradition. Redan från det året så började vi ta upp det i Månsalen på introduktionsdagarna och kopplade det till skolans likabehandlingsplan. Det är lyckligt att den första skolveckan är Prideveckan, det blir en spännande öppning på läsåret, säger Lina.

Egna plakat

På skolan har det anordnats en kväll för förberedelser inför tåget på lördagen, där eleverna skapar sina egna plakat.

-Pride överhuvudtaget behövs så länge som den behövs. Det blir viktigt att delta i ett sådant initiativ, för att visa att man tar ställning i den frågan och är inkluderande, öppen och välkomnande. Därför tycker jag att det här skulle vara självklart för alla skolor och arbetsplatser och där människor samlas, säger Lina Hydrell.

På lördag kl 15.30 är det avgång för prideparaden i Jönköping.

Reporter

Philip Cigård

Journaliststuderande

Dela gärna

G-BVQ5VFQ7W4