Projektledaren för Min sanning: ”En bra intervjuperson hos oss är både älskad och hatad”

Programmet Min sanning i SVT väcker känslor,  både hos publiken och de som intervjuas. Projektledaren för programmet, Carin Ahlqvist berättar nu om varför man gör programmet och lite bakom kulisserna.

  – Vi gör inte programmet för vår egen skull, utan för att vi vill ha en publik, säger Carin Ahlqvist. 

1989 gick Carin Ahlqvist själv ut från Svf och journalistlinjen. Efter en lång tid inom Sveriges Radio på olika platser i Sverige började hon för femton år sen jobba på SVT i Göteborg. Då började hon som researcher men nu är hon fast anställd som projektledare. Carin Ahlqvist är just nu också projektledare för en två timmar lång dokumentär om den före detta tv-profilen Ingvar Oldsberg.

Min sannings intervju med Mona Sahlin var den första som gjordes i programmets historia. Det är än idag den mest visade intervjun i ”tablå-TV”, tv där program sänds på bestämda tider som publiceras i en programtablå. Förklaringen till det enligt henne är att man under den tiden kollade mer på just ”tablå-TV” och att Mona var en väldigt intressant och relevant person, men också att programmet var nytt. Efter första säsongen blev Min sanning nominerad i Kristallengalan. Sedan första säsongen har programmet successivt tappat tittare i tablå-TV.

– För att vara ett smalt samhällsprogram i SVT2 har vi ändå behållit publiken, annars hade de lagt ned oss för länge sedan, säger Carin Ahlqvist.

50 000 tittare

Tittarsiffrorna på webben Min sanning ligger enligt Carin Ahlqvist på 48 500 och de har ett mål på 50 000 per avsnitt. Tittarsiffrorna via SVT Play är, enligt henne, svåra att avläsa då det kan vara en enhet som spelar upp avsnittet, men det är fler som kollar på den samtidigt.

I programmet har det deltagit många olika författare, tv-personligheter, kändisar, komiker, idrottare, politiker och allt däremellan.

Vem är den bästa som har varit med enligt dig?

–  Oj, det är en svår fråga, man älskar ju alla sina barn. Det är klart att man efter inspelningen känner, ”nej, det här blev inte bra”. Jag tycker att om man ser till förra säsongen att intervjun med framför allt Patrik Sjöberg blev väldigt bra. Jag är glad efter nästan varje gång vi har spelat in.

Vad är det som gör att just intervjun med Patrik Sjöberg blev så bra?

– Patrik Sjöberg är en bra Min sanning gäst för att han är hyllad, framgångsrik och har en personlig berättelse om övergrepp. Han är också omstridd, ifrågasatt och hatad eftersom han blivit aktivist gentemot pedofiler. Så han rymmer så många olika delar och man vet inte vad man ska tycka om personen. Tycker jag om honom eller inte?. En bra intervjuperson hos oss är både älskad och hatad.

Tänker ni något på tittarsiffrorna när ni väljer en intervjuperson?

– Ibland gör vi det. Patrik Sjöberg är en person som vi vet kommer gå bra online, för det är många som är intresserade av hans medverkan i Dumpen. Så det finns med i kalkylen när vi tar in honom. Hälften av alla gäster som vi tar in ska gå över en viss gräns visningar online. Det är klart vi måste tänka på hur mycket visningar en person ger. Vi gör inte programmet för vår egen skull, utan för att vi vill ha en publik.

Dumpen

Dumpen är en webbplats som startades av bland annat Patrik Sjöberg. Syftet bakom webbplatsen är att avslöja personer som försöker begå sexbrott mot minderåriga. Personerna som Dumpen avslöjar hängs ut på webbplatsen, vilket de har fått mycket kritik för.

Hur lång tid tar det att fixa en intervjuperson till programmet?

– Det är väldigt olika från person till person. Vissa svarar ja direkt, så de väntar vi med att höra av oss till, medan vissa är väldigt svåra att få. Nu håller vi på med Mikael Persbrandt och han har i många år sagt att det inte funkar. Han säger att han gillar programmet, men att han har tvingats tacka nej på grund av inspelningar och annat. Så det har varit väldigt svårt att få med honom, men nu hoppas vi få in honom. Göran Persson har också varit i kontakt med länge men han har sagt nej varje gång.

Vad är kriterierna för att man ska få vara med?

– Kriterierna är att man ska har gjort ett avtryck i det svenska samhället. Det kan man ha gjort på lite olika sätt. Camilla Läckberg som är en av Sveriges största författare har ett inflytande på vad folk läser. Annie Lööf som var partiledare har haft makt. Personen ska som sagt också vara älskad och hatad, men sen finns det vissa undantag. Edvin Törnblom är älskad och hatad? ”Nja, sådär”, men det kan vara någon som är relevant just nu, säger Carin Ahlqvist.

Edvin Törnblom är den yngsta

I Min sanning är det alltid hälften kvinnor och hälften män. Carin Ahlqvist säger att de i programmet vill ha mångfald på personer. Edvin Törnblom är den yngsta som har varit med i programmet och han är 27 år.

Har ni haft med någon ickebinär?

– Nej, det var vi faktiskt inte, men vi har haft med en person som har gjort en könskorrigering.

Hur länge kommer ni hålla på med Min sanning?

– Så länge vi gör ett gott jobb får vi fortsätta med den här produktionen. Det kan vara slut efter den här säsongen eller så håller vi på i 50 år. Min sanning som varumärke är stort och vi behåller greppet om våra tittare. Sen är det ett ganska billigt program.

Ett billigt program, hur mycket kostar det?

– 400 000 kronor per program ungefär. Då ingår allt såsom resa, mat, boende och annat för gästerna, säger Carin Ahlqvist.

Författare

Olle Carles

Journaliststuderande

Dela gärna