Hon följde Cheras sista tid: "Har gett mig perspektiv på livet"

Under våren hade minidokumentären “Livets sista fest” premiär på SVT, en minidokumentär som följer svårt cancersjuka Cheras sista födelsedagsfest. Reportern Amanda Gustafsson blickar tillbaka på inspelningstiden. 

– Den var speciell att jobba med, säger hon.

Amanda Gustafsson har jobbat på SVT sedan 2019. I år var det premiär för hennes första minidokumentär, som hon gjorde tillsammans med fotografen Johannes Björklund. 

Vad handlar “Livets sista fest” om?

– Den handlar om ett ungt par, Chera och Albin, som bara hann gå på en dejt innan Chera fick besked om att hon hade en allvarlig typ av blodcancer och att hon bara hade en kort tid kvar att leva. Genom dokumentären vill vi skildra hur ett ungt par, som är mitt i livet, tar sig an ett sånt dödsbesked. I dokumentären bestämmer Chera sig också för att ha en sista födelsedagsfest, och förberedelserna till den ville vi skildra, säger Amanda Gustafsson.

Idén till att göra minidokumentären kom från ett inlägg i en Facebookgrupp, där Chera hade skrivit och frågat om tips för festklänningar inför sitt sista födelsedagsfirande.

– Efter att jag såg inlägget så ringde jag Chera, och vi gjorde ett nyhetsinslag om henne. Kort efteråt ringde en producent i Stockholm upp och ville göra en dokumentär om det, säger Amanda Gustafsson.

Inspelningen

Inspelningen av dokumentären började i januari 2023, och fortsatte under våren. Processen beskriver hon som speciell, och mot slutet av inspelningen fick Chera besked om att hon bara hade någon månad kvar att leva.

– Vi visste inte om hon skulle leva när dokumentären skulle ut. Det var väldigt speciellt som reporter att hantera. Men jag är väldigt glad att hon fick se dokumentären och fick ta emot all den kärlek från tittarna innan hon gick bort.

Amanda Gustafsson berättar om hur känslorna under inspelningen snabbt kunde skiftas, med tanke på dokumentärens allvarliga innehåll.

– Det var mycket glädje och sorg samtidigt. Jag fick jobba i situationer där det ena stunden var gapskratt och andra sekunden sorg och allvarliga samtal om döden. Och att parera det var en utmaning, men väldigt lärorikt.

Tiden efteråt

En speciell händelse under inspelningen som Amanda Gustafsson kommer ihåg var när ett definitivt besked från Chera kom efter ett sjukhusbesök.

– Jag och Johannes satt i redigeringen när ett SMS från Chera kom, och det blev omskakande för oss att hon hade fått ett så tydligt besked, att det bara var ett litet tag kvar att leva.

Har arbetet med dokumentären haft någon påverkan på dig privat?

– Att göra den här dokumentären har gett mig perspektiv på livet, och vad man prioriterar, och att man vet aldrig vad som kan hända. Det var en känsla som vi hade med oss under inspelningen, att det här kan hända vem som helst.

Dokumentären “Livets sista fest” går att se på SVT Play.

Reporter

Philip Cigård

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar