Jennie vill erövra skällsordet: "Jag är en stolt slampa"

Jennie Sjöblom har alltid haft en stark sexlust men har länge saknat ett bra ord för att beskriva sin sexualitet. Stolt slampa är vad hon kallar sig själv för – och det är hon inte ensam om. Fler kvinnor vill äga ordet slampa för att sexuellt frigöra sig själva.

Ordet slampa har länge varit ett skällsord som används negativt mot kvinnor som “ligger runt” men nu har det vänt och bland en del blivit ett uttryck för självständighet och frihet. Journalistlinjen har varit i kontakt med flera kvinnor som vill ta tillbaka ordet slampa. 

Något de alla har gemensamt är att de vill att det ska finnas ett ord för kvinnor som gillar att ha mycket sex med olika typer av personer. En av dem är Jennie Sjöblom, för henne är det en livsstil att vara en slampa. Hon är singel, har olika sexpartners och gillar att gå på sexfester. 

Jennie menar att det är en stor skillnad på att vara sexig och sexuell. Enligt henne, kan andra uppfatta henne som sexig medans sexuell är något som hon känner inifrån – och där behöver hon sin inre slampa. Bland hennes vänner är ordet positivt laddat. 

– Vi avviker från normen i viss mån och vi gillar ju etiketter. Det finns ju ingen bra etikett. Så vi tar ordet slampa och gör det till vårt, säger hon. 

Jennie kallar sig själv ibland för stolt slampa. Hon förstår alla fördomar som finns kring ordet, men vill köra på ändå och bryr sig inte om andras åsikter.

Slampa är det nya bög

Journalistlinjen har varit i kontakt flera sexologer och sexcoacher som bekräftar att ordet slampa blivit mer normaliserat och positivt laddat inom vissa grupper av kvinnor.  Kristoffer Lindh jobbar som sexcoach och tror att det beror på att många kvinnor längtar efter att bli en slampa i andras ögon och samtidigt visa att man inte är en dålig person eller saknar självrespekt för att man bejakar sin sexualitet.

– För vissa är det aktivistiskt att kalla sig för slampa, säger han. 

Däremot förklarar Kristoffer Lindh att ordet fortfarande uppfattas som väldigt negativt idag. Han förklarar att det finns många fördomar mot kvinnor med hög sexlust och att flera män kan känna sig hotade av kvinnor som vet vad de vill ha i sängen. Men nu ser han en historisk vändning för ordet då begreppet har utvecklats ytterligare och många kvinnor väljer också att beskriva sig som en ”stolt slampa”.  Han menar att mycket handlar om vilken värdering man lägger i ordet. 

Om det blir en ”slampboom” återstår att se och det här är vad Kristoffer Lindh tror om framtiden för ordet slampa:

– Min spaning är att slampa snart kommer hamna i en kategori som liknar ordet bög, att det blir ett uttryck för en person som agerar på sin sexualdrift. Ordet bög är negativt i vissa kretsar men bland många homosexuella män kan det vara ett positivt epitet, säger Kristoffer. 

Pressbild: Kristoffer Lindh

Reporter

Tania Gazi

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar