Annie Lööf: ”Jag kände mig färdig och ganska mätt på politiken”

Värnamofödda Annie Lööf lämnade politiken för lite mindre än ett år sedan. Hon kan njuta av friheten, samtidigt som hon kan drabbas av att stå utanför storpolitiken.
– Volodymyr Zelenskyj var här i augusti och jag var hemma och vek tvätt, säger Annie Lööf.

Efter riksdagsvalet 2022 meddelade Annie Lööf att hon skulle avgå som partiledare för Centerpartiet. Enligt henne motiverades detta dels på grund av Almedalsdådet och hotbilden mot henne. När Annie Lööf avgick hade hon varit partiledare för Centerpartiet i tolv år. Hennes efterträdare blev Muharrem Demirok.

– Jag kände mig färdig och ganska mätt på politiken. Samtidigt har jag mitt driv och mina värderingar kvar. Jag har landat i vad jag inte ville göra och nu ska jag försöka landa i vad jag vill göra. Jag har fått mer frihet och tid nu, men sen saknar jag vissa delar i politiken, säger Annie Lööf. 

Vad saknar du mest?


– Kollegorna och medarbetarna, även om jag fortfarande har kontakt med flera av dem. Man saknar framförallt de när det sker storpolitiska saker, alltså internationella frågor. Volodymyr Zelenskyj var här i augusti och jag var hemma och vek tvätt, då kände jag att jag hade velat vara där, säger hon.


Yrkeslivet

Förra veckan meddelades det att Annie Lööf skulle tillträda som styrelseledamot för Astrid Lindgrens värld. Det här blir hennes tredje styrelseuppdrag sen hon lämnade politikens finrum. Hon betraktar rollen som hedrande och att leklandet i Vimmerby har värderingar som stämmer överens med hennes.

– Nu jobbar jag med grön omställning i ett företag som jobbar med fossilfritt järn. Sen jobbar även med startups och Astrid Lindgrens värld, som gör att man fortfarande kan vara ledare och driva utveckling, säger Annie Lööf.

Det är inte första gången Annie Lööf har roller i styrelser. Hon har tidigare varit styrelseledamot för bland annat Högskolan i Jönköping mellan åren 2010-2011.

Nya boken

Annie Lööf kom 2018 ut med boken Sanningens ögonblick. 2018 släpptes den och det var hennes första bok. Hon har nyligen släppt sin andra bok som heter Också Annie. Det är en biografi om Annie Lööf själv där hon delar med sig om det som funnits bakom rubrikerna och besluten.

Varför ska man läsa Också Annie?

– Den heter Också Annie, för man får hela mig. Dels får man det politiska livet som många har kunnat följa under det senaste decenniet. Man får också mig bakom kulisserna. Hur jag hanterat motgångar och den oron, prövningar och glädjen man gått igenom både privat och professionellt. Det är en väldigt personlig berättelse. Vill man få styrka att gå den extra milen, vill man veta hur det är att vara nationell makthavare och samtidigt jonglera livet som förälder och mamma, då ska man läsa den och få en glimt av detta, säger Annie Lööf.

Se intervjun med Annie Lööf nedan. 

Författare

Olle Carles


Pernilla Bursell

Marcus Krohn

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4