Mordutredarens historia: "Det perfekta mordet finns inte"

Johan Frisk har löst 50 mord

Johan Frisk har utrett 50 mord och hans namn nämns bland erfarna poliser. Han har av polisprofessor Leif GW Persson tidigare utsetts till landets bästa mordutredare.
– Att lösa mord är som att spela ishockey, säger Johan Frisk

Av en slump hamnade Johan Frisk på polishögskolan. En slump som ledde till 43 år inom polisen och 15  av dessa år som chef för grova brottsgruppen i Jönköping. Han har utrett 50 mord med sin kollega, varav 40 fall har han och hans kollega hållit i själva. Uppklarningsprocenten ligger högt på 95 procent. Han gick i pension 2019 men har efter det fått hoppa in och stötta arbetet med grova brott.

Sveriges bästa mordutredare

När Johan Frisk var chef för grova brottsgruppen var han ansiktet utåt och uppfattades som stjärnan i gruppen av många. Att vara Sveriges bästa mordutredare är inget Johan Frisk vill ta på sig äran för själv. Han menar på att det är en gruppinsats som har lett till framgångar. Det är inte han själv som lyckats lösa mord, utan det är gruppen tillsammans som har gjort det.

– Att jobba i lag har varit en av de bästa sakerna med jobbet. Känna glädjen i en grupp, göra skillnad och reda ut saker så folk får svar på sina frågor på ett så bra sätt som möjligt, har varit bland det bästa med mitt yrke. Att jobba tajt under lång tid med samma kollegor blir en trygghet, man behöver inte snacka utan det räcker med en blick så vet alla. Bas-grejerna går per automatik då.

Fallet han aldrig glömmer

Johan Frisk säger själv att alla fall går att lösa, det handlar om tid och resurs. Ett fall som däremot inte har lösts är det uppmärksammade Jasmina-fallet. Som sexåring försvann hon i Sävsjö 1997. År 2005 tog Johan Frisk över fallet och detta fall kommer han aldrig glömma.

– En sexårig flicka ska inte kunna försvinna och aldrig hittas igen. Det får bara inte hända. Vi har haft flera misstänkta gärningspersoner, men ingen bevisning har räckt. Man vet ingenting om vad som hände, trots det stora arbetet, vilket har lett till en frustration.

Vemod när mordet är löst

Att lösa ett mord kan ses som en vinst men det är det inte. Enligt Johan Frisk är känslan tio av nio fall endast vemod och ingen glädje. Det blir en förlust och ingen fest med champagne, enligt Johan Frisk. Utifrån hans jobb har det även kommit nackdelar eftersom han använder sig av känsloregistret hela tiden, vilket skapar slitage på det. I sin yrkesroll har det även varit gånger han har blivit nedslagen och behövt skjuta.

– Jag har haft mycket mardrömmar. Jag drömmer om alla typer av mord. Det börjar klinga av mer och mer nu när jag inte längre jobbar med det. Man gör verkligen skillnad i jobbet, så jag vill inte bli av med nackdelarna heller, vilket låter sjukt.

Reporter

Hedda Törnquist

Hedda Törnquist

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4