Det finns mycket bra saker med sociala medier. Men frågan är om de tar bort kreativiteten från människor, om vi tappar de sociala koderna när vi umgås bakom skärmar? Klara Yaftali 12 år, har sin bestämda uppfattning om hur det skulle vara om TikTok eller andra sociala medier inte fanns.
– Lägg ifrån dig den där nu.
Stina Andersson håller sin kaffemugg mellan händerna. Det ser ut som hon värmer dem mot det nybryggda kaffet hon just hällt upp.
Stina, Klara Yaftalis mamma, tittar på Klara och nickar mot telefonen som Klara håller i händerna. Klara ler lite generat och lägger ner telefonen på bordet framför sig. Vi sitter i köket. Väggarna och omgivningen är vitmålade med färgglada detaljer som bryter av. I den öppna planlösningen gränsar en bokhylla mellan köket och vardagsrummet. Böckerna i den stora bokhyllan är sorterade i färgordning vilket ger ett harmoniskt och ordnat intryck. Klara sitter på kökssoffan, bredvid henne ligger Jackrussell terriern Sally och sover.
– Hur många timmar spenderar du med telefonen och sociala medier varje dag?
– Tre kanske. Om det inte är helg och jag inte har något att göra. Om det är dåligt väder eller ingen vill ”hänga” så kan jag typ sitta hela dagarna.
Det finns en åldersgräns på de flesta medieplattformar i dag. För att få skapa ett konto behöver användaren vara13 år. Men åldersgränsen är synnerligen tandlös eftersom det inte är olagligt att skapa ett konto med falska personuppgifter. Klara har precis fyllt 12. Hon har haft sociala medier sedan hon var 10 ungefär, säger hon. Trots att hon inte har några direkta regler om skärmtid så har hon vissa riktlinjer från sina föräldrar. Hon får exempelvis inte använda telefonen när familjen sitter vid tv:n på kvällarna
– Då får vi inte sitta med telefonerna. Då tittar vi på något program på tv tillsammans i stället.
Jag tycker att Klara är ute mycket på nätet, säger Stina. Hon är aktiv och hittar på mycket, men så fort hon inte har något att göra så tar hon mobilen.
– Hon är väldigt lättpåverkad och tittar mycket på skönhetsinfluensers.
Medan Klara smiter i väg på toaletten fortsätter Sina berätta att det är stressande för Klara med sociala medier. Hon upplever att Klara ”behöver” hålla koll på allt och alla och att hon ofta blir ledsen när hon ser att kompisar hänger utan att hon blivit tillfrågad.
– Hon följer de här influensernas trender också. Köper deras smink, kammar sig som dom och köper likadana kläder och så vidare. Internet är ju bra till mycket, men det är också väldigt dåligt.
Stina reser sig och fyller på kaffe, hon suckar och ser aningen bekymrad ut.
– Vad ska man göra? Alla ungar har ju den där skiten.
Regeringen har gett folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda sambanden mellan barns digitala medieanvändning kopplat till hälsoeffekter som exempelvis sömn, motion och psykisk ohälsa. Den fullständiga utredningen ska vara klar 2025. Men redan till sommaren kommer en delredovisning. Och då ska just sambandet mellan barns hälsa och deras användande av sociala medier redovisas.
Vet du om att det finns en 13-årsgräns på sociala medier?
– Nja… Jag tror det. Svarar Klara.
Hon sjunker ner bredvid Sally på kökssoffan igen. Sippar lite på saften i glaset och tar ett bett på en bulle, hon passar på att ge en bit till hunden också. Fast hon inte får. Stina skakar på huvudet men kan inte låta bli att le samtidigt.
– Hur skulle det kännas om du inte fick använda sociala medier längre, Klara?
– Oj- Jag skulle nog känna mig väldigt utanför. Som att jag inte hängde med.
Stina nickar instämmande. Och säger att all kommunikation och väldigt mycket av barnens umgänge sker via nätet på olika sätt. Stina skrattar, och tar fram en bild på sin telefon.
– Den här säger ju allt. Bilden är från en semesterresa till Danmark, som de gjorde tillsammans med två andra familjer. Klara och hennes bror Kalle sitter på rad i en soffa med två andra barn. Alla stirrandes ner i varsin skärm.
– Har du råkat ut för att någon är dum mot dig någon gång, på sociala medier?
Klara funderar en stund innan hon svarar. Men sen säger hon nej. Hon fortsätter berätta att hon inte brukar lägga upp så mycket bilder, så det finns inte så mycket för andra att kommentera.
– Mitt konto är privat. Jag får inte ha något annat för mina föräldrar. Men det finns ju de som har öppna konton. Där kan alla gå in och kommentera deras inlägg och då vet jag att det är många som får väldigt elaka kommentarer, ofta.
Samtalet leder oss in på frågan om nätmobbing och utsatthet på nätet. Klara berättar att det finns en tjej i hennes klass som blivit kontaktad av en äldre man, han hade frågat om de kunde dejta. Flickan som blivit kontaktad av den äldre mannen hade inte vågat säga något till sina föräldrar. Hennes konto var ett så kallat öppet konto, vilket hon inte var tillåten att ha.
Ecpat är en organisation som jobbar med barns utsatthet på nätet. Tidigare i våras fick jag chansen att intervjua Susanna Pettersson, en av medarbetarna där. Intervjun var till ett inslag om barns utsatthet på sociala medier i Sveriges Radio P4- Jönköping. Susanna Pettersson berättar i den intervjun att 8 av 10 flickor och hälften av alla pojkar, någon gång fått en ofrivillig nakenbild skickad till sig. Nästan lika många har fått bilder av sig själva spridda på nätet. Susanna Petterson tror inte att en lag om åldersgräns skulle göra någon skillnad. Hon tror i stället att det viktigaste är att prata med våra barn, utbilda dem och få dem att känna sig trygga i att de alltid kan prata med en vuxen. Susanna Pettersson säger att sociala medier och internet även har väldigt många fördelar, men att det är viktigt att ha koll på sina barns medievanor.
– Klara, om sociala medier inte fanns mer, hur skulle det kännas tror du?
Klara funderar en stund sedan säger hon:
– Skönt. För då skulle vi göra fler saker när vi träffades. Och jag tycker om att hitta på saker. Jag är egentligen ganska rastlös så jag tror det hade varit roligare om inte alla satt med sina telefoner hela tiden.
Hon klappar lite på Sally som börjar vakna till bredvid henne på kökssoffan, innan hon fortsätter.
– En kompis till mig har skärmtid och hon har jättemycket fantasi. Det märks när vi ska skriva saker i skolan, hon är mycket mer kreativ än mig till exempel.
– Tror du alla skulle bli mer kreativa och prestera bättre i skolan om de inte använde sina telefoner hela tiden?
– Ja, det tror jag faktiskt. Svarar Klara
Det är en klok och lite lillgammal 12-åring jag möter. Och även om hon egentligen hade tyckt det var roligare utan alla telefoner och skärmar, så följer hon strömmen och gör som alla andra. Det är ju trots allt så ungas värld ser ut i dag.