Trots att läget för småföretagare är dåligt valde Gustav Vesterlund, 32 år, att säga upp sig och starta ett eget auktionshus.
– Pengar kan man alltid skapa mera av, men inte tid, säger han.
Vi sitter i skåpbilen på vägen till lagerlokalen där alla saker som ska auktioneras ut finns. För drygt ett år sedan var Gustav Vesterlund heltidsanställd på Elgiganten. Ett jobb som han lämnade för drömmen om ett eget företag. På radion hörs Robyn sjunga “I keep dancing on my own, I keep dancing on my own”. Och nog är det lite det Gustav Vesterlund gör i sitt företag, han “dansar” själv. Som egenföretagare är han sin egen chef, HR-avdelning med mera men just ekonomin har han däremot lagt ut på en redovisningsfirma.
Enligt Småföretagarnas Riksförbund har lika många företag gått i konkurs under 2024 som under hela 2022, och majoriteten är småföretag. I augusti rapporterade kreditupplysningsföretaget Syna att andelen konkurser i Jönköpings län ökat med 43 procent sedan årsskiftet. De negativa siffrorna har däremot inte påverkat Gustav Vesterlund, varken i dagsläget eller vid beslutet att starta eget. Drivkraften kom ur beskedet om att han fått diabetes typ 1, den autoimmuna varianten av sjukdomen. Det fasta jobbet på Elgiganten var bra och tryggt, men inte det han drömde om. Med en passion för second hand dök tanken upp på att starta ett eget auktionshus med föräldrarna – som alltid varit egenföretagare – som inspirationskälla.
– Jag vill inte säga om 30 år att jag jobbade på Elgiganten, men jag ville egentligen något annat.
Hur tänkte du kring att säga upp dig från den ekonomiska trygghet som en fast anställning är?
– Innan sjukdomsbeskedet tänkte jag väldigt mycket på ekonomisk stabilitet men mindsetet är halva resan. Jag satt på sjukhusrummet och tänkte att jag kan inte gräva ned mig i det här.
Diabetesen blev en drivkraft för Gustav Vesterlund och den utlösande faktorn till att våga ta steget och göra något annat. Precis dagarna innan vi sågs har han åkt på kurs i Tyskland hos coachen som heter Tony Robbins, detta för att stärka sitt mindset. Att kunna peppa sig själv när det känns tufft och att våga delegera är också saker han lärt sig under kursen.
Inne på lagret är det dags att strukturera inför kommande försäljning. Mattorna ska hängas upp och alla saker måste presenteras på ett bra sätt. Vissa saker är tunga och Gustav Vesterlund arbetar helt själv, något han erkänner kanske inte är det bästa.
För att hinna med är tiden indelad i olika block, förmiddagen går åt till att fixa på lagret, eftermiddagen sköter han administrativa ärenden och så fortsätter veckan. Han jobbar också deltid hemifrån med att skriva texter för sökoptimering – han måste få in en annan inkomst eftersom företaget just nu inte ger mycket intäkter. Trots det är han övertygad om att bolaget kommer att gå bra i framtiden.
– Här inne känns det rätt, säger han och lägger handen på hjärtat.
Inne på lagret står allt från Ikeas ikoniska Diana-fotöljer till motorcyklar, prydnadsaker och soffor. I ett hörn tänker Gustav Vesterlund också koppla in ett gammalt playstation till en tv.
– Många föräldrar drar sig nog för att åka och titta om det inte finns något för barnen att göra.
Onlineauktionerna är redan i full gång men på sikt ska köparna kunna besöka lagret och “klämma och känna” på grejerna. Att handla second hand är just nu trendigt men Gustav Vesterlund har också en egen teori om varför det blivit så.
– Det skapar trygghet när man köper gamla saker, det påminner om sådant man har vuxit upp med och ger ett emotionellt värde.