Fotograf: Jenny Brandt Grönberg

Riksdagsledamoten Emma Hult (MP) drabbades för fem år sedan av den obotliga sjukdomen alopecia, som gjorde att hon gradvis tappade sitt hår. Första instinkten var att vilja dölja sin sjukdom, men för snart två år sedan tog hon steget att raka av sig det sista av håret på huvudet.

Det var på en tjänsteresa i Vietnam år 2015  som Emma upptäckte att hon hade fått stora, kala fläckar i bakhuvudet. Hon höll på att tappa sitt hår. Sjukdomen hon drabbats av, alopecia, är en autoimmun sjukdom som gör att man tappar sitt hår på huvudet och på kroppen, antingen fläckvis som Emma gjorde, eller allt på en gång. Det är ungefär 300 000 personer i Sverige som lever med alopecia och det finns inget botemedel för det, även om håret kan växa tillbaka för vissa.

Först försökte Emma dölja sjukdomen, men i början av 2019 tog hon till slut hjälp av sin fästman Erik att raka av sig resten av håret.

– Då fick jag bestämma mig. Det har varit en process och nu har jag insett att det är normen som styr egentligen. Jag kan titta mig själv i spegeln och tycka att jag är ganska vacker, människor i min omgivning säger det, men när man går genom Jönköping kan folk fortfarande stanna upp, gapa väldigt stort och stirra, säger Emma. 

Lyssna på hela radioreportaget ovan. 

Cecilia Westerlund
j19wece@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4