Foto kebab ochJiray Seropian

Experten imponeras inte av Jönköping - “99 procent serverar samma skitkebab”

Jönköping har ingen superkebab. I alla fall om du frågar matrecensenten Jiray Seropian, 42, som anser att stadens kebab fått ett självutnämnt rykte.

– Det handlar om lokalpatriotism, säger han till Journalistlinjen.nu.

Fläsk är det enda rätta – eller förbjudna. Självklart i bröd, medan andra säger rulle. Såsen ska vara vit, nej röd. 

Kebab är en av Sveriges kanske mest omdiskuterade rätter som älskas av den svenska befolkningen. En av dem är Jiray Seropian, 42, från Norrköping. 

– Jag har ätit kebab hela mitt liv och älskat det sedan jag var liten, säger han till Journalistlinjen.nu. 

Sveriges största kebabrecensent

Jiray Seropian driver Kebabspotting som har över 85 000 följare på Instagram.

Där recenserar han mat och ger sin ärliga åsikt om upplevelsen. Sammanlagt har han testat över 10 000 kebaber världen över och anser sig veta vad som kännetecknar en bra kebab. Samtidigt driver han restaurangen Meat on a Stick och flera andra bolag. 

– Jag har aldrig sagt att jag är en expert, men andra kallar mig för det. Jag har svårt att tro att någon i Sverige har ätit mer kebab än mig. Kebab varierar väldigt mycket från stad till stad och land till land. Jag har ätit kebab nästan varje dag sedan jag var sju år och resandet har hållit på i 20 år. 

Jönköping har mycket att förbättra

Hur högt håller du Jönköpings kebab i Sverige?

– Jag tycker Jönköpings kebab inte skiljer sig så mycket från andra städer. De har fått något sorts självutnämnt rykte om att de ska vara bäst, precis som Malmö.- Det handlar om lokalpatriotism och att den har funnits där längre än andra städer. De gör det på ett visst sätt som anses vara bäst. Till exempel Jönköpingssåsen som lokalborna nästan försvarar med sitt liv. Det är kulturellt. Om du kommer in till stan som student eller föds där och får höra att kebaben är bäst följer det med.

Är det såsen i Jönköping som gör kebaben populär?
– 99 procent av alla ställen i Sverige serverar samma skitkebab. De säljer samma råvara och sedan är det såserna som utmärker vilket hak som är bäst.

Expertens kritik mot Sverige

Seropian rankar Jönköpings kebab relativt högt i Sverige – men inte för dess underbara smaker. 

– Jönköping är absolut en bra kebabstad, helt klart. Jag skulle vilja påstå att de ligger på en topp 5-lista i Sverige. Men anledningen är att de andra städerna är så dåliga. Jönköping gör ingenting bra, snarare att de andra håller lägre nivå. 

Vilken stad har Sveriges bästa kebab?

– Det finns ingen riktig stad som utmärker sig. Men du kan få en bättre uppsatt kebab i till exempel Jönköping jämfört med Umeå. Det är med anledning av utbud, kunnande och erfarenhet. I Jönköping finns det en del pizzerior som har funnits länge och med tiden utvecklas du. Konkurrens gör även kebab bättre.

“Bygger en hype kring en dålig produkt”

2018 fick Pizzeria Alcamo i Jönköping priset “Sveriges bästa kebab”, av Youtube-kanalen Uppdrag Mat. I klippet, som har över två miljoner visningar, medverkar Jiray Seropian som tipsar om att åka till Alcamo.

– Alcamo är populärt mycket på grund av Uppdrag Mat och det är lite mitt fel. Det är ett klassiskt syndrom i Sverige. Du kan bygga en hype kring ett varumärke som är en dålig produkt. Man pyntar med influencers som hypar produkten istället för att låta den tala för sig själv. Det är tragiskt. Många bra ställen får inte sin cred för att de inte har råd att betala influencer eller att de inte ligger tillräckligt hippt och trendigt för en klassisk influencer på Östermalm. 

– Det är därför jag gör mina recensioner på min Instagram. Jag är otroligt trött på det. I tio år har jag försökt att utbilda det svenska folket.

Reporter

Foto av Gustav Bjäresten

Gustav Bjäresten

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4