Expertens betyg - Jönköpings snyggaste fotbollsemblem

Foto Leonard Jägersköld
Jönköping har många fina klubbmärken. Men bara ett är snyggast. Klubbmärkes-konnässören, Leonard Jägerskiöld Velander, rankar sina favoriter. – Ett emblem som placerar sig högt upp i den svenska hierarkin, säger experten till Journalistlinjen.nu.

Bra färgkombinationer, historia, tradition, segrar, passion och geografisk koppling. Ett fotbollsemblem ska symbolisera just detta. 

Journalistlinjen.nu har varit i kontakt med Leonard Jägerskiöld Velander, journalist på TV4 och författare, som är expert kring just detta. I sina böcker Hockeyns och Fotbollens Heraldik berättar Jägerskiöld Velander om historien bakom klubbmärken världen över. 

– Det viktigaste enligt mig är att ett klubbmärke bär upp en symbolik och historia som är knuten till klubben och det lokala. Till exempel AIK som har murkronan från S:t Erik i sitt emblem eller IFK Göteborg som har lejonet från sitt stadsvapen, säger han till Journalistlinjen.nu.

“I Jönköping finns det många klassiska svenska emblem och traditioner”

Vilken fotbollsklubb i Jönköping har då snyggast emblem? Här är expertens topp fem.

– Hade jag känt tillalla symbolerna i klubbmärkena hade jag kanske kommit till ett annat resultat. Men bara utifrån vad man ser har det varit en härlig genomgång. I Jönköping finns det många klassiska svenska emblem och traditioner.

5. Husqvarna IF

– Fina stjärnor i stjärnan och en bra färgkombination som påminner om Jönköpings Södra. Man hajar till när man ser den. Det ser ut som kamratstjärnan i IFK (Idrottsförening Kamraterna) men med ett eget klubbmärke. Detta har jag inte sett tidigare och den är väldigt snygg. 

4. Gränna AIS

Logotyp AIS

– Känns som en gammal och tung sköld, nästan som ett simborgarmärke. G:et är lite fult placerat men det gör det samtidigt charmigt. Det är respektingivande. När man ser märket tänker man: “Oj, Gränna har varit med om ganska mycket genom åren”. Det är kul att sådana märken får leva kvar än idag. 

3. IK Wallgårda

– Det känns väldigt Bauhuas speciellt med siffrorna. Dock borde de ta bort årtalet och bara köra “IKW” i cirkeln. Det känns tyskt. Jag tänker på Wolfsburg och Werder Bremen. Ta bort siffrorna så är det ett riktigt bra märke. Jag gillar när en klubb kan representeras av sitt akronym och inte bara hela namnet. 

2. IK Tord

– Färgkombinationen är bisarr men det är också därför jag gillar den. Gult och lila är så oerhört udda så man landar i att det passar bra ihop. Fotbollen är dock extremt ful. Tar man bort den blir det bättre. I övrigt gillar jag kransen som handlar om tradition och vinster. Balken i mitten är snygg och även att man fyller ut den negativa ytan med Jönköping.

1. Jönköpings BK

Vinnaren. Man låter kransen vara hela emblemet och inte ett stöd som till exempel IK Tord. Kransen är klubbmärket och det är oerhört snyggt utfört. Enkelheten lyfter fram symbolen. JBK i mitten är också ett plus. Ett emblem som placerar sig högt upp i den svenska hierarkin.

Valde bort J-Södra

Det var de fem emblemen som Leonard Jägerskiöld Velander valt att lyfta fram. Stadens fotbollsstolthet, Jönköpings Södra, är alltså inte en del av listan. 

– J-Södra har ett fint emblem. I det fallet kan jag tycka kransen är överflödig och det hade räckt med bara skölden. Man skulle kunna skala ner märket till att bara vara den gröna skölden och initialerna inuti. Det blir lite för plottrigt och mycket när det skulle kunna vara renare.

Jönköpings fulaste emblem

– Eurospital FC. Nu har de gått ur Svenska fotbollsförbundet, men herregud. Vad är det för någonting? Det är inget fotbollsmärke. Det ser ut som en drake som barn flyger med. Det är något annat. Riktigt dåligt. 

Reporter

Foto av Gustav Bjäresten

Gustav Bjäresten

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar