Magnus Nyström. Foto: Henrik Skoglund

En av de som genom åren varit hårdast i sin kritik mot svenska guld- och medaljmissar i JVM är expressens hockeyexpert Magnus Nyström. Han menar att det finns en grundmentalitet i Sverige som måste bort.
— De känner sig som vinnare redan innan de faktiskt vunnit något, berättar han för journalistlinjen.nu.

LÄS MER:
Han coachade ”Foppa” och grabbarna: ”Peter hade några otroliga saker för sig”
Förbundskaptenen om första guldet: ”Vi spelade riktigt bra”
Guldcoachen: ”Någon gång studsar det rätt”

JÖNKÖPING (JOURNALISTLINJEN)
Magnus Nyström är krönikör på expressen och har bevakat flertalet junior-VM. Han tycker att det finns en nöjdhet bland svenska ishockeyspelare som måste bort.
— Jag tror att de inte är mentalt förberedda på den typ av matcher det blir. Man riskerar att låta som en gammal gubbe: Men jämför man med Foppas generation så fanns det en stolthet i att spela i Tre Kronor. Nu känns det som att det stora målet för många är att bli draftade till NHL.
— Man går förbi några steg på vägen känns det som. Någonstans känns det som att de tycker att de redan lyckats för att de blivit draftade eller kommer med till ett JVM. De vinner en massa gruppspelsmatcher och känner sig som vinnare redan innan de faktiskt vunnit något och det är en slags grundmentalitet som måste bort.

BÄTTRE FÖRBEREDELSER

Han efterlyser en annan approach från ledarhåll.
— När de väl spelar de här viktiga matcherna så står Rikard Grönborg (Före detta förbundskapten för Juniorkronorna. Numera förbundskapten för Tre Kronor) och säger att de ska gilla läget och vara bekväma med det för att det är så roligt. Folk hävdar att de inte är oroliga och att de är tuffa och orädda. De är ju inte det! När matcherna väl börjar, det spelar ingen roll vilka vi möter, sist var det Kanada och det är skitsvårt att möta dem i Kanada, men Tre Kronor föll ihop mot Finland i Finland. Man blir lite orolig och skraj i de här viktiga matcherna och all press.
— Det är en onormal situation man befinner sig i och jag tror att man mer behöver prata om vad det innebär att vara bäst. Det innebär att man ska vara oerhört förberedd och göra något som är väldigt obekvämt och jobbigt. Det är obekvämt mentalt, det är obekvämt fysiskt och det är en skitjobbig grej att gå igenom. Den förberedelsen finns inte riktigt, så när det blir jobbigt kan de inte prestera.
Hur kommer man runt det då?
— Jag tror att man måste ställa lite tuffare krav och inte ge dem ursäkter som jag tycker att vi gör ibland. Förra JVM hade jag en liten batalj med Johan Garpenlöv på Twitter där han lyfte fram hur bra de varit i gruppspelet. Även en del jätteduktiga krönikörkollegor som Hans Abrahamsson och Sanny Lindström var också inne på det och det finns fler som varit inne på det att det är så tufft att möta Kanada, och det är det. Men vi pratar väldigt mycket om det så det nästan blir en sanning och ursäkt för spelarna.
— Det måste vara slut på det skitsnacket. Sverige, precis som Kanada, kan  göra sina bästa matcher när det gäller som mest och det gör vi inte nu.

LÄS MER: SVT-profilen: ”Är det ens ett mål att vinna med JVM-laget?”

VILL UTSÄTTA DEM FÖR TUFF MILJÖ

Det finns de som tycker att man inom svensk juniorishockey borde spela fler viktigare matcher, exempelvis att utöka slutspelet i Superelit till att vara bäst av fem matcher. I dagsläget spelas åttondels- och kvartsfinalerna bäst av tre medan semifinal och final spelas i en match. Magnus Nyström håller med.
— Det kan vara en jättebra idé att man ändrar på det faktiskt. För då ger det dem fler bättre chanser att spela viktiga matcher. Det är en väg att gå, för det handlar om att göra sig bekväm med den typen av matcher. Kanske också försöka åka med yngre juniorlandslag och få till matcher mot kanadensiska juniorlag. Åk över på en turné och möt några av dem. Jobbig miljö, tuff miljö, fysisk hockey som man kanske inte gillar. Att så ofta man kan utsätta sig för de här tuffa prövningarna.

Journalistlinjen träffar Magnus Nyström i Kinnarps Arena halvtimmen innan match fem i semifinalserien mellan HV71 och Malmö ska dra igång. Musiken från arenan tränger in i VIP-loungen där vi sitter och samtalar. Det ligger en spänd förväntan hos alla de som är på plats. HV71 kan bli finalklara denna eftermiddag och Magnus Nyström utvecklar det där han inledningsvis sa om nöjdheten som han tycker får alldeles för stor plats i svensk ishockey.
— Jag tror att det var Aftonbladet som gjorde en intervju med Erik Karlsson där han fick frågor om sitt liv och han berättade att det inte kunde vara bättre och att allt var perfekt. Det är ju fantastiskt att han tycker det och jag är väldigt glad för Eriks skull att han känner så.
Det är här Magnus Nyström lägger in det berömda ordet ”MEN” i versaler.
— Samma säsong hade hans lag missat slutspel och då känner jag: Hur fan kan han säga att allt är perfekt? Det är väl inte perfekt? Du har ju inte ens gått till slutspel? Det är ett konstigt tänk och det avslöjar litegrann vad de prioriterar.
Magnus Nyström tycker att det tänket han pratar om ovan börjar ta för stor plats hos svenska hockeyspelare nu för tiden.
— Man vill se en större vilja hos fler spelare att vilja bli hjälte. Att vara en stor hockeyhjälte är inte att få ett fint kontrakt, snygg villa, snygg bil, snygg fru och så vidare. Det är att vinna. Det är ju det det handlar om.

LÄS MER:
Idrottsvetaren: ”Vi har mer att välja på”
Förre HV-spelaren: ”Det bästa laget vinner inte alltid”
Guldhjälten om spelar- och coachutveckling: ”Det är ett etiskt dilemma”

G-BVQ5VFQ7W4