De små händerna och fötterna, goset och doften. Bebisgullandet som alla förväntar sig att känna på när man har fött ett barn? Det är något som Mikaela Törnvall inte alls fick känna på när hon fick sin första dotter Leia för två år sen.

Mikaela började känna varningsflaggor redan under graviditeten, och efter Leia hade fötts blev känslorna ännu värre. Hon ville inte vara i närheten av sitt barn överhuvudtaget, hon slutade ta hand om sig själv och satt inne med ångestattacker i princip varje dag.

Det var inte förrän Mikaela skrev ett sms till sin mamma att hon ”kommer kasta sitt barn i väggen”, som folk i hennes närhet förstod allvaret och att det inte bara handlade om omställningen att bli mamma.

Trots att känslan fanns där skadade aldrig Mikaela sitt barn fysiskt men hon vara nära på att ta livet av sig själv när hon mådde som värst.

För två månader sen födde hon sitt andra barn Hailey och har inte känt av någon ångest alls. Hon har också kommit ur sin förlossningsdepression med första dottern Leia men kan fortfarande känna skuld och fundera kring om hon varit en tillräckligt bra mamma och om hon är det än idag.

Lyssna på radioreportaget här:

Mikaela Törnvall med yngsta dottern Hailey och äldsta dottern Leia.

Madelene Politis.
j20poma@svf.fhsk.se