Forskaren: Självvald hemlöshet “skadligt för individen”

Hemlöshet är en frigörelse från samhällets krävande strukturer. Det hävdar en del av landets bostadslösa, som säger sig ha valt sin livsstil själva. Något som universitetslektor Arne Kristiansen vid Lunds universitet inte köper.
–All forskning visar att om man får möjlighet att välja en trygg och bra bostad vill man det, säger han.

I Sverige i dag beräknas drygt 27 000 klassas som hemlösa. Det visar Socialstyrelsens senaste kartläggning från 2023. Enligt Arne Kristiansen är universitetslektor på socialhögskolan vid Lunds universitet och har bland annat forskat om missbruk och hemlöshet. Han menar att hemlösheten i Sverige är utbredd och i takt med att bostadspriserna ökar riskerar det att bli ett större samhällsproblem.

–Vi ser att nya grupper som tidigare haft en fast position på bostadsmarknaden hamnar i hemlöshet, säger Arne Kristiansen. 

Men bland dem som saknar bostad, finns det ett fåtal som valt att se på sin levnadssituation med positiva ögon. Det är människor som säger sig vara “självvalt hemlösa” och påstår sig trivas med sin vardag, präglad av bristande ekonomi och social utsatthet.

Arne Kristiansen forskar på hemlöshet

Bostaden, en förutsättning för att må bra

Journalistlinjen.nu har tidigare berättat om 45-åriga Simon Söderström från Aneby, som lever i en självvald hemlöshet. För honom handlar livsstilen om att slippa vara bunden till ett 9-5-jobb och att hans brist på arbete ger dagarna stor variation och frihet. 

Enligt Arne Kristiansen är det viktigt att man problematiserar begreppet “självvald hemlöshet”, då all forskning visar att människor som har möjlighet till tak över huvudet överlag väljer det. Han menar också att de flesta som lever i hemlöshet gör det på grund av bakomliggande faktorer, som fattigdom, missbruk eller psykisk ohälsa. 

–Man får isåfall se det filosofiskt, att alla människors handlingar är en form av val. Men då måste man tänka på vad för alternativ de har, om de väljer hemlöshet. 

Dessutom menar Arne Kristiansen att flera hemlösa han träffat i sin forskning säger att deras livskvalitet drastiskt försämrades när de blev utan bostad. Därför kan en anledning till att människor säger att de valt hemlösheten själva, vara ett sätt att förhålla sig till en problematisk situation. 

–De flesta bostadslösa är själva medvetna om att det inte är hållbart att leva som de gör. Att ha en bostad och en stabil inkomst är en förutsättning för att funka och må bra. 

Arne Kristiansen känner själv inte till någon statistik över hur många som lever i självvald hemlöshet idag. Han har heller inte själv inte stött på det mycket i sin forskning.

Simon Söderström är “självvalt hemlös”

Att göra det bästa av situationen

Några som ofta möter människor i hemlöshet är härbärget Hela Människan i Jönköping. Dessa människor söker sig dagligen dit för sällskap, mat och en trygg plats att sova på. Hit kommer ungefär 30 till 40 personer om dagen, som i någon mån befinner sig i social utsatthet. De flesta är stammisar, och enligt Peter Åhl som är enhetschef så är ungefär 10 procent av dem hemlösa. Hur många av den gruppen som är “självvalt hemlösa” kan han dock inte uttala sig om. 

–Det är svårt att säga. En eller två per år kanske, så procentuellt väldigt få. 

Enligt Hela Människan är det viktigt att skilja på begreppen bostadslös och hemlös, när man pratar om personer utan ett fast hem. 

–Vi kan säga att våra gäster saknar bostad, men vi skulle aldrig kalla dem för hemlösa. Det är att placera in människor i ett fack, som dessutom är väldigt laddat. Bara för att man är utan bostad är man kanske inte utan ett hem. Vi hade några gäster här för några år sedan, som bodde i en park och det var deras hem, säger Peter Åhl. 

Peter Åhl tror att valet att leva som hemlös kan grundas i en frihetstanke. Eller strävan efter att man vill vara sig själv och att det ingår att hålla sig undan. Men det kan också handla om ett sätt att skydda sig själv och sin integritet. 

–Uppväxten kan ha påverkat så att man vill vara anonym, eller att man känner sig hotad. Vissa väljer det av besvikelse på systemet, så det är inte bara strävan efter ett alternativt sätt att leva som det kan handla om.

Peter Åhl håller dock med forskaren Arne Kristiansen om att människor kanske säger att de valt hemlösheten själva, för att kunna acceptera sin lott i livet och göra “det bästa av situationen”.

–Det blir en tillflykt att man tar den identiteten. Det rättfärdigar allt på något sätt, så att man kan stå sitt kast.

Peter Åhl, enhetschef på Hela Människan

G-BVQ5VFQ7W4