Fredric ”Fidde” Fendrich har under hela sin karriär spelat för fotbollslaget Jönköpings Södra IF. Sammanlagt blev det 20 säsonger i den gröna dräkten. Men i höstas lade han skorna på hyllan. Nu kollar han tillbaka på sin tid i klubben. 
–  En enorm stolthet att ha kunnat göra det så länge i en och samma klubb.

”Fidde”, som han även kallas, är född och uppvuxen i Jönköping. Han är den som har spelat flest tävlingsmatcher för klubben. När “Fidde” för sista gången klev av fotbollsplanen, hade han kommit upp i hela 502 matcher. I och med tog han även plats på listan över Svensk Elitfotbolls legendarer. För att komma in på listan behöver man ha spelat minst 400 matcher i Allsvenskan och/eller Superettan.  

Ångrar du att du aldrig valde att prova på spel i en annan klubb?

– Nej, det tror jag inte att jag gör. Det är klart man kan reflektera över att man kunde testa på spel i en annan klubb eller i ett annat land framför allt. Ser jag tillbaka på min karriär i sin helhet, så ångrar jag faktiskt ingenting. Det är en enorm stolthet att ha spelat i en och samma klubb och i den klubben man är uppvuxen i, säger Fredric Fendrich. 

Även fast han spelade i en och samma klubb i hela sin karriär, fanns det bud från andra klubbar under hans karriär. ”Fidde” säger att Göteborgsklubbarna Gais och Örgryte IS var ute efter honom. Dessutom Helsingborgs IF och Östers IF. Det fanns även en klubb i Danmark som hade intresse för Fredric Fendrich. 

Vilken är den bästa spelaren som du spelat med?

Den bästa spelaren är nog Daryl Smylie, nordirländaren. Han kunde så himla mycket, gällande fotboll. Daryl hade en sån enorm talang, men han kanske inte tränade hårdast. Han hade ett bra skott med vänster och högerfoten, kunde nicka bra, teknisk, jobbade hårt på planen. Han kunde även tacklas, försvara och anfalla. Smart i spelet var han också, alltid spelbar och lätt att spela med. Han var även en bra kille. En helhet som fotbollsspelare, han hade hela paketet. Ganska snabb var han men inte snabbast dock. Smylie gjorde nog mest avtryck på mig. Sen har ju jag spelat med många väldigt bra spelare, säger ”Fidde”

Blev du så bra som kunde bli?

– Det är svårt att veta. Men jag kände väl att när jag var som bäst, på min höjdpunkt av karriären så var jag ju bra. Då kände jag att jag kunde spela i Allsvenskan länge. Sen åkte vi ur vid den tidpunkten. Men absolut att det kanske fanns en nivå till i mig, men det är svårt att veta. Det blir ju bara spekulationer. 

Var du som bäst när du spelade i Allsvenskan?

– Ja, men det skulle jag säga. De året vi gick upp till Allsvenskan och sen de två åren vi spelade i den serien var nog bäst. Samtidigt nådde jag en hög nivå åren 2019 och 2020, när vi var nära att gå upp till Allsvenskan igen. Då hade jag också ett bra lag runt om kring mig och bra spelare. Men Allsvenskan var ju den nivån som var högst, så då måste man ju säga att man hanterade den nivån och då kan man säga att man var som bäst under sin karriär ju då.

Skulle du säga att din karriär blev lyckad?

– Jag skulle säga att jag blev så bra som jag skulle bli. Med tanke på vad jag har fått uppleva, med avancemang från Superettan till Allsvenskan och att ha spelat i Allsvenskan, så skulle jag säga att min karriär blev så framgångsrik som jag kunde fått den. Så jag är nöjd med min karriär, säger Fredric Fendrich. 

Olle Carles 
j22caol@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4