Collection: Leif Rogö

Historiens vingslag blåser ofta närmare än vi tror. Här följer fyra historiska öden som kanske inte är så välkända, men som format Jönköping till vad det är i dag.

1. Slaget vid Dumme Mosse
Alla ni som sett Sagan Om Ringen-filmerna känner till ”döda träsket” strax utanför Mordor. Strax sydväst om Jönköping finns en liknande sumpmark, Dumme Mosse, där ett slag en gång utkämpades. Nu är ju filmerna rent påhitt, men slaget vid Dumme Mosse har verkligen inträffat. Det var den 31 oktober 1567 som en förtrupp till den danska armén drabbade samman med en svensk bondearmé och ja, bara det ger indikationer på hur slaget utvecklade sig. Danskarna krossade svenskarna och fick dem på flykt. Under den brände de vägar, broar samt Jönköping stad efter sig, för att för att de svenska trupperna på så sätt skulle hinna lämna staden.

2.   Nazister i Taberg
Malm har utvunnits i Taberggruvorna ända sedan 1400-talet fram till 1895. Därefter låg gruvdriften nere i över fyra decennier. Men så kom ju andra världskriget 1939 och med det ett Nazityskland som var i stort behov av järnmalm. Helt enkelt för att få industrierna och krigsmaskineriet att rulla. Tyskar besökte Taberg för att kontrollera att malmen höll en tillräckligt bra nivå. Uppenbarligen gjorde den det och under hela kriget transporterades järnmalmen från Taberg via Halmstads hamn till Tyskland.

3.   Guldreserven i Stadsparken
Och när vi ändå är inne på andra världskriget. Med ett världskrig runt knuten och en eventuell tysk invasion kände den svenska Riksbanken sig tvungen att gömma sina guldreserver i säkert förvar runtom i landet. Stadsparksberget i Jönköping blev en av de utvalda platserna och natten mellan den 4:e och 5:e december anlände ett tåg till stationen . Ett tåg lastat med bland annat riksregalier, beredskapssedlar och Gustav Vasas rikssvärd som kördes till den så kallade Jönköpingsdepån i det nyss nämnda berget och förvarades där. Numera finns där inget kvar av dessa dyrbarheter men bergsutrymmena är väl bevarade.

4.   Kolerautbrott
Koleraepidemier skördade många offer i Sverige under 1830-talet. En av de värst drabbade städerna var Jönköping där var sjätte invånare dukade under kort tid. Strax utanför Järstorp i utkanterna av staden finns fortfarande i dag en kolerakyrkogård bevarad, men den är placerad otillgängligt.

Marcus Johannesson

G-BVQ5VFQ7W4