photoshop-g-o-p

Glenn Magnusson fick uppleva stora framgångar, medaljer och segrar under sin tid som proffscyklist. Men så plötsligt en dag i början av 2015 upptäcktes en hjärntumör. – Det var en scary upplevelse.

Glenn Magnusson var en av Sveriges främsta cyklister. Han representerade Sverige i både VM och OS. De främsta meriterna är tre etappsegrar i klassiska Giro d´Italia.

Men en dag i början av 2015 förändrades allt. Symptomen hade funnits och det var omgivningen som hade märkt av dem mest, främst då hans fru och barn. Själv märkte Glenn Magnusson att han började höra sämre och se sämre. Fast allra mest märkte han hur dåligt minnet blev.
– Man bygger upp ett försvarssystem, det är väl inget fel på mig. Jag trodde det var en förkylning eller liknande. Man ljuger för sig själv, men minnet blev bara sämre och sämre, det var en katastrof mot slutet, jag kom inte ihåg någonting.

Till slut ringde hans fru en läkare som tog tag i det. Magnusson skickades på röntgen och där upptäcktes en jättetumör i huvudet. Det hela var akut och bara några dagar senare, den 25:e januari 2015 låg han på ett operationsbord på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Tumören var så stor så att operationen gjordes på en söndag, vilket man normalt sett inte gör, men nu ville de inte ens vänta till på måndagen.
– Det var en fördel att det gick snabbt. Jag hann inte tänka, vilket var himla bra känner jag nu efteråt. Jag hann aldrig grubbla, allt var ett kaos och jag var i chock och sedan var det dags att operera. Tumören var större än en tennisboll, vilket är extremt stort inne i ett huvud. Hjärnkirurgen sade att det var den största han sett när han öppnade min skalle. Operationen gjordes och tumören togs bort.
– Det var en scary upplevelse. Man vaknar i ett uppvakningsrum på Sahlgrenska och det var en väldig service. Det var två personer där som tog tester på mig var 15:e minut hela första dygnet. Då kan det hända saker, det finns alltid risker när man öppnar skallen, vissa blir rullstolsburna och vissa blir blinda. Hemskt när man tänker på det nu. De gjorde massa tester, lyste i ögonen, kände överallt, gjorde smärttester. Det var ett väldigt, väldigt intensivt dygn. Jag var så trött och ville bara sova, men de väckte mig var 15:e minut så man blev vansinnig på dem. Sedan började de trappa ned på testerna så de bara gjorde dem var 30:e minut. Det var dramatiskt.

Tumören visade sig vara godartad och nu började vägen tillbaka till ett normalt liv. Läkarna berättade för honom att han skulle drabbas av hjärntrötthet, då hans hjärna nu skulle flytta sig tillbaka till sitt rätta läge. Det blev ungefär två månader där han var riktigt trött och kunde sova mer än 20 timmar på ett dygn.
– Jag var så jävla trött. Hade inte läkarna berättat vad hjärntrötthet var hade jag trott att jag var dödligt sjuk. Att gå upp och gå på toa tog sådan kraft att jag behövde sova en timme efteråt, det var så ansträngande. Hade tumören inte varit godartad hade jag inte suttit här, då hade jag gått bort. Jag hade en jäkla tur känner jag nu.
Idag har han inga restriktioner på saker han inte får göra och en kontroll görs en gång om året.

Under sin tid i stallet Amore&Vita fick Glenn Magnusson även vara med om något inte många andra fått uppleva. Nämligen att träffa påven (vid den här tiden var det Johannes Paulus II). Stallet sponsrades nämligen av Vatikanen.
– Det var större än jag trodde, så mycket folk, publiken var fanatisk, det låg krypskyttar på taken och många var avundsjuka på att vi fick gå fram och träffa påven.

Cyklisterna hade instruerats att inte röra påven, något Magnusson ändå inte kunde låta bli att göra. Påven var även i högsta grad inblandad i hans bröllop. När han kom till Italien hade han två barn men var inte gift, vilket inte passade för någon som skulle köra för Vatikanens lag. Så påven klev helt sonika in och sponsrade hans bröllop, vilket i princip var helt unikt då Magnusson inte var katolik.

Han är inte längre kvar inom cykelförbundet utan driver istället två egna företag. Dels cykeltraning.se där han drar nytta av sina kunskaper och hjälper andra, där de som är med får dagliga träningsprogram som berättar hur de ska träna med allt ifrån olika intervaller, till vilken pulszon de ska ligga inom och vilken trampfrekvens de ska ha.

Dessutom har han företaget cykelaptit som sysslar med cykelresor. Dagen efter att jag träffar honom ska Glenn Magnusson iväg på just en sådan resa. Denna gång till Cykel-VM i Qatar. Han berättar att det är första besöket i landet, att de ska se de båda linjeloppen samt bo på ett hotell som har nära till strand och shopping.
Jag är ju cykelskadad så det är ju årets största dag när herrarnas linjelopp avgörs på VM.
Kanske hade Glenn Magnusson hjälp av att han hade cyklat tolv varv runt jorden när han kom tillbaka från sin hjärntumör? kanske hade han turen på sin sida efter att ha träffat påven? Man kan i alla fall konstatera att vinsten i kampen mot hjärntumören var den allra största.

G-BVQ5VFQ7W4