Under pandemin har våra konsumtionsmönster förändrats, vi handlar allt mer online, lokalt och second hand.  Allt fler har valt att göra sina köp på pantbanker. 

– Våran försäljning ökade med 20 procent år 2020, och allra bäst säljer guld,  säger Emilia Jansson, pantlånare på Sefina Pantbank i Jönköping. 

Foto: Pixabay

Att fler väljer begagnat under pandemin har märkts av på flera ställen i landet, även på den lokala pantbanken i Jönköping. 

-Det  man kan se och som man kan mäta och kanske koppla till corona, det är försäljningen, den har ökat med 20 procent. Det andra är precis som tidigare, inte blivit någon skillnad där, säger  Emilia 

Vad den ökningen beror på kan man bara gissa berättar Emilia. Att köpa begagnat är både billigare och kan vara en investering beroende på vad man köper. 

-Man kanske inte har råd att köpa nytt, till exempel instrument och elektronik. Sedan är det guld som vi säljer främst, och det är väl för att man vill investera. Det är en säker investering och samtidigt har du ju då ett smycke som man kan använda, berättar Emilia

Men det märks att det blivit populärare. 

-Det är lite trendigt nu nästan, om man ska tänka på miljön och så vidare. Och då är det jättebra. Och vi använder oss även av blocket och vår hemsida, säger Emilia.   

Hur funkar det? 

Du kommer in med de saker som du antingen vill sälja eller panta, sedan gör pantbanken en värdering på produkterna. Det är föremålens värde som avgör hur mycket du får låna. Och sedan får du i sin tur bestämma om man vill lämna in sina saker på lån eller sälja dem. 

Samina Burgaj
j20busa@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4