Av MARIA ÅGREN

Trots växande snödrivor och glashala trottoarer väljer många jönköpingsbor att stanna hemma och härda ut vinterhalvåret. En undersökning gjord bland stadens resebyråer visar att antalet sålda resor inte ökat anmärkningsvärt, trots en bister vinter.

Högsäsong
– Visst är det många som kommer in och frågar efter restresor, men vi har inte kunnat se någon statistisk förändring jämfört med tidigare vintrar, säger Krister Jonsson, resebyråchef på Big Travel i Jönköping.
Inte heller på Resia har man sett någon större förändring i antalet sålda resor. Therese Sundahl arbetar som resesäljare på Resia i Jönköping, där tempot just nu är högt.
– Det är full fart nu, men jag skulle inte vilja säga att det skiljer sig ifrån tidigare år, det brukar vara mycket att göra såhär års.
Att tempot är högt kan även Caroline Knutsson, resesäljare på Resehuset i Jönköping intyga. Här ringer telefonerna konstant, och förfrågningarna efter biljetter till värmen duggar tätt.
– Det är väldigt mycket just nu, vi befinner oss mitt i resebyråernas högsäsong. Just nu handlar det mycket om såväl restresebokningar som bokningar inför sommaren.

Slut på restresor
Egypten, Thailand och Kanarieöarna är populära resmål när vinterkylan sätter in, och på Big Travel har man har svårt att möta alla förfrågningar. Hårdvaluta gäller på restresorna, som har börjat sina.
– Det finns inte så mycket restresor kvar, så de som vill åka iväg på en gång blir oftast besvikna, säger Krister Johnsson, som tror att anledningen stavas förra vintern.
– Förmodligen har människor tagit lärdom av den stränga vinter vi hade förra året, och bokat i förväg för det här året.
På Resia har man tvingas ge samma besked till ressugna jönköpingsbor, så man även här har dåligt med sista minuten resor.
Therese Sundblad förstår att många längtar efter varmare trakter när termometern visar minusgrader, och beklagar att situationen är som den är.
– Det är tråkigt att inte kunna hjälpa de som gärna vill åka iväg på en gång, men tyvärr är det inte något vi kan påverka.

Maria Ågren

G-BVQ5VFQ7W4