Emma Andersson, Huskvarna Kanotklubb, slutade på en 13:e plats i surfski-VM i Hongkong under den gångna helgen – hennes första internationella mästerskap i grenen.

— En väldigt bra erfarenhet, konstaterar Andersson.

När vi får tag på Emma Andersson under måndagen har hon precis landat på Arlanda efter en elva timmars lång flygresa från Hongkong.

— Resan gick bra, jag har ganska lätt att sova på flygplanet, säger hon glatt.

Är du nöjd med en 13:e plats i tävlingen?

— Ja, det är jag. Vi var ungefär ett 50-tal tävlande som startade samtidigt på stranden, så det blev väldigt trångt och jag hamnade ganska långt bak. Men till slut kom jag in i det och paddlade förbi en hel del, så jag är nöjd.

Huskvarnakanotisten, som nyligen fyllde 30, har skördat stora framgångar i kanotmaraton. Hon tog bland annat guld i Sveriges största kanottävling, Dalsland Maraton, tidigare i år och var endast en minut från att slå banrekordet.

Men under de senaste åren har ett nytt intresse växt fram – nämligen surfski.

— Jag fick testa på det när jag var på träningsläger i Sydafrika. Det är en väldigt bra komplementsträning för kanotmaraton, så jag blev lite sugen och testade att ställa upp i SM, sa 30-åringen till JP-sporten ifjol. En tävling som hon för övrigt slutade på en tredjeplats i.

Men nu verkar det som att hon tar surfski lite mer allvarligt än ett ”träningspass” – under lördagen gjorde hon VM-debut på öppet hav.

— Men jag satsar fortfarande mest på maraton faktiskt. Det är alltid bra att tävla och få nya erfarenheter, säger Andersson och förklarar skillnaden mellan kanotmaraton och surfski.

— Kanoten är längre i surfski och är byggd för att användas på öppet hav. Det är dräneringshål i så om en våg sköljer över kanoten sjunker den inte, ganska bra eftersom det fanns hajar i vattnet.

Och ändå ställde du upp?

— Haha, ja. Det var faktiskt inget jag tänkte på när jag paddlade, säger hon och fortsätter.

— Det fanns hajnät vid stranden där vi startade, men annars var spåren inte många. Jag såg bara ett par maneter och några plastpåsar i havet, annars var det lugnt.

G-BVQ5VFQ7W4