Hur mår svensk filmindustri?

Ett kollage av flera filmaffischer från svensaka filmer

Vad tänker du på när du hör begreppet “svensk film”? Ingmar Bergman brukar vara det första som kommer på tal, i alla fall om man ser ur ett internationellt perspektiv. Någon i rummet kanske nämner den gamla klassikern Utvandrarna. Eller de folkkära klassikerna som SällskapsresanGöta Kanal och Repmånad.

Sverige har länge varit ett framträdande land när det kommer till prisutdelningen av bästa internationella film på Oscarsgalan, och genom åren har 15 nomineringar getts till svenska filmer. Tre av dessa var vinster, och samtliga regisserades av Ingmar Bergman.

Men de senaste åren verkar det som att publiken har svikit svensk film. I en värld där superhjältar, uppföljare och blockbusters regerar på biograferna, har svensk film hamnat någonstans i kläm. Den senaste stora biosuccén var Solsidan, som hade premiär för sex år sedan. En film baserad på en redan populär TV-serie. Vad är det som har hänt de senaste åren med svensk film? När kommer nästa stora succé? Kommer svensk filmindustri att nå samma höjd som den hade på 80-talet? Dessa är några av frågorna som ska försöka besvaras i denna artikelserie.

Trevlig läsning.

Ladda ned och läs hela artikelserien

Reporter

Philip Cigård

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4