Jag förstår inte hur beslutsfattarna i föreningen tänker. Man säger att man ska sluta hålla hand med sina gamla kompisar och dela ut jobb till höger och vänster till folk man känner. Men det verkar uppenbarligen som om man inte lärt sig. Jag anser att klubbens problem ligger djupare än bara sportcheferna och tränarna och att det är fler saker man borde se över och att klubben inte har en tanke bakom saker man gör.

HV71 befinner sig i ett dåligt läge. Laget befann sig förra säsongen i HockeyAllsvenskan, men vann serien och tillslut även slutspelet vilket gav dem en plats tillbaka i svensk hockeys finrum. I samband med att HV gick upp i SHL valde man att gå skilda vägar med sportchefen Johan Hult. Ett beslut i stunden som kändes helt okej då han hade varit sportchef i klubben i över sju år vid den tidpunkten. Föreningen valde då att ta in Kent Norberg, även känd som ”Nubben”. Han hämtades från Timrå där han hade varit sportchef under en väldigt lång tid. 

Varför valde man just honom som sportchef ställer jag mig frågan? Vad har han uträttat i Timrå under de senaste åren som får HV71 att vilja ha honom? 

Inget som jag kan komma på iallafall. Varför tar man inte in en sån som Emil Georgsson. Han hade lyckats göra under i Västervik som HV hade problem mot i vissa matcher när lagen möttes i HockeyAllsvenskan. Eller HV kanske resonerade att Emil Georgsson inte kunde komma in i en förening som HV71. Det kanske skulle bli ett för stort hopp för honom från lilla Västervik. Men jag kan inte för mitt liv förstå varför han inte skulle kunna komma in i HV71 och gör bra ifrån sig. Han har ju på bara några månader förändrat Södertälje helt och hållet. 

Nu har även HV:s styrelse gått ut med att man sparkar huvudtränaren Tommy Samuelsson och assisterande tränaren Fredrik Stillman. HV71 har tidigare under säsongen även sparkat den andra assisterande tränaren Johan Åkerman som ersattes av Charles Berglund, som förövrigt är en god vän med HV:s nuvarande sportchef  ”Nubben”. Men många HV-supportrar var lättade när klubben under måndagen gick ut med att man väljer att sparka Samuelsson och Stillman då detta har efterfrågats under en längre tid då man inte har varit nöjd med hur de agerat under säsongen. 

Vilka valde då HV att ta in som ersättare?

HV71 väljer att ta in Johan Lindbom och Per Gustafsson. Sakta i backarna nu. HV71 har länge fått kritik för att man delar ut jobb till sina kompisar. Vilket klubben länge har sagt att man absolut inte har gjort. Men Johan Lindbom är en klubblegendar då det var han som gjorde det  avgörande målet in SM-finalen 1995 mot Brynäs som resulterade i HV71:s första SM-guld. Per ”Pelle G” Gustafsson är också en klubblegendar i HV71 då han har sin tröja upphissad i taket i Husqvarna Garden för att har spelat över 700-matcher för klubben. 

Kompetensen hos dessa två tränare då. Johan Lindbom har tränat HV tidigare och vunnit SM-guld med HV som tränare, men har också slutat på en position i tabellen som leder till att laget måste spela åttondelsfinal för att ha chans att möta lagen som slutar i toppen. Johan Lindbom är för övrigt klubbdirektörer i HV71. Så föreningen väljer alltså att tillsätta sin klubbdirektör som tränare. Väldigt märkligt enligt mig. Pelle Gustafsson har under denna säsong tränat HC Dalen som spelar i Allettan. Han har ändå gjort det ganska bra som tränare i laget från Norrahammar. Men samtidigt det är ju Allettan…

Jag undrar bara hur HV71:s styrelse tänkte när man tillsatte Johan Lindbom och Per Gustafsson. Men vad vet jag, det kanske inte fanns några bättre tränare att ta in i detta läge istället för Johan och Pelle. Samtidigt det kan ju inte gå sämre än vad det har gjort under säsongen för HV, tror jag iallafall. Man kan ju antingen ta sig bort från kvalplatsen vilket ser helt orealistiskt ut nu eller så är man kvar på kvalplatsen tillsammans med Malmö och får kvala för att hålla sig kvar i SHL, vilket allt tyder på just nu.

Olle Carles 
j22caol@svf.fhsk.se


G-BVQ5VFQ7W4