Svenska landslaget i basket har tagit sig vidare till EM 2019 och i truppen fanns två lokala basketprofiler, tränaren Francisco Pinto och spelarstjärnan Louice Halvardsson från Wetterbygdens Sparks. Och utan Halvardsson i laget, hade landslaget förmodligen aldrig tagit sig vidare.

Sverige förlorade mot Italien i onsdags med 62–56, trots det tog de sig vidare till Basket-Europamästerskapen 2019 som en av de bästa grupptvåorna. Det såg länge allt för mörkt ut i matchen, men i den tredje perioden gick Louice Halvardsson in starkt och såg till att Sverige började hämta in poäng. Laget gick från stort underläge till till att förlora matchen med tillräckligt få poäng för att ta sig vidare till EM.

Louice Halvardsson värvades till Wetterbygden Sparks i december 2017. Innan dess hade hon varit borta från basketen i ungefär två år efter att först ha slitit av hälsenan och sedan ha blivit mamma. Nu är hon tillbaka i full form på basketplanen och berättar om att få spela EM igen:

– Nej, det kanske jag inte hade i tankarna för ett år sedan. Men det har gått bra att komma tillbaka efter hälsena och att jag blev mamma och det ska bli så kul att spela mitt tredje EM, säger Halvardsson till Aftonbladet.

– Jag har alltid vetat att hon har den här potentialen och hon är nästan ännu bättre nu efter att hon har blivit mamma. Det var matchavgörande att hon tände till i andra, säger Frida Eldebrink.

Basket-EM spelas i Lettland och Slovakien 27 juni-7 juli 2019.

G-BVQ5VFQ7W4