Paragrafen som bötfäller hundägare som inte plockar upp efter sina hundar i Jönköpings län är borttagen. Kommer Jönköpings gator att bli fyllda av hundbajs?

Som motionär är kanske hundbajs något av det värsta du kan mötas av i spåret. Du råkar kliva i det. Plötsligt är hela joggingturen förtäckt av en obehaglig och stickande odör, som du ofrivilligt bär med dig under resten av din runda i spåret.

Jönköpings kommun har upphävt paragraf 6 § i hundföreskrifter, som innebär att det råder uppplockningstvång för alla hundägare. Betyder då detta att det är fritt fram att låta hela Jönköpings motionsspår och gator fyllas av hundavföring?

Erik Engwall, möljö- och hälsoskyddsinspektör på miljökontoret, menar att alltihop   handlar om ett misstag.

– Det var en dålig formulering och det skulle formuleras om, men istället för att ge paragrafen en ny formulering, så tog de bara bort den på Länsstyrelsen.

När kommer då detta misstag att åtgärdas?

– I början av nästa år.

Men innebär detta att det nu är fritt fram för hundar och hundägare tills den nya föreskriften är på plats?

– Vi betraktar ju hundbajs som allmän nedskräpning på samma sätt som om någon själv skulle sätta sig på backen och göra av sig. Så den här tillfälliga luckan innebär ju inte att det på något vis är fritt fram, det bötfälls på samma sätt fortfarande.

 

 

G-BVQ5VFQ7W4