Joakim Walltegen, 59, var under 80-talet med i den berömda supporterföreningen Klapp och Klang. Föreningen var under sin livstid en av de bästa i svensk hockey. Trots att de inte finns kvar idag lever deras rykte kvar. 

Supporterföreningen Klapp och Klang grundades den 13:e oktober 1980. Föreningen var fristående från klubben som de hejade på HV71 och det var något som man var väldigt noga med. Under många år blev publiken i HV71:s dåvarande hemmaarena Rosenlundshallen utsedd till den bästa hockeypubliken i Sverige. Supporterföreningen var en stor bidragande faktor till att just publiken i Jönköping var den bästa under många år. I Klapp och Klang var det cirka 500 medlemmar. De gav även medlemstidningen HV-Supportern, som Joakim Walltegen var med och tog initiativ till. 

Hur kommer det sig att du blev redaktör för medlemstidningen?

– Ja, någon var ju tvungen att göra jobbet. Nej, men jag tyckte att det var roligt och jag skulle säga att det på något sätt ligger till grunden för det jag jobbar med idag. Att arbeta med tidningen under dessa år tyckte jag var förbaskat roligt. Vi höll på med tidningen under alla år som Klapp och Klang levde. 

Klapp och Klang må inte vara det mest skräckinjagande namnet på en supporterförening. Men de var trots det en av de bästa i landet. När de grundades var det även många andra supporterföreningar som startades. Ett exempel på det är den välkända supportergruppen Black Army som stöttar på AIK. Men de som höll på HV71 valde ett lite gladare namn när man namngav föreningen. 

Varför valde ni namnet Klapp och Klang?

– Klapp och Klang hette ett radioprogram som gick när jag var liten. Det är därifrån namnet kommer. Själva namnet i sig är egentligen väldigt töntigt. Om man jämför med andra klubbar hade de mer tuffa och skrämmande namn än oss. Sen kommer vi som en jädra lekstuga. Först tyckte jag namnet var fånigt, men ju längre tiden gick tyckte jag att namnet var jättekul. Det satte någon form av prägel på oss, att vi skulle ha kul och att vi inte skulle slåss och vara hårdast och tuffast. Men jag vet faktiskt inte vem som myntade det första gången, säger Joakim.

Hösten 1987 bestämde sig Klapp och Klang på årsmötet för att lägga ner supporterföreningen. Grunden var att Rosenlundshallen skulle byggas om. 

– Vi var ju en fristående supporterförening och HV:s ledning förstod nog inte riktigt kraften i det och betydelsen av det, vill jag påstå. Det är mina ord. Vi pratade med dem med jämna mellanrum, men det var inte en jättebra dialog. Vi visste att det behövde byggas om och att det behövdes fler sittplatser för att kunna sälja årskort och för att generera mer pengar. Men helt plötsligt så bestämde HV71 tillsammans med kommunen, att man skulle bygga om och att man då skulle ta bort ståplatssektionen som vi hade på långsidan. Det gjordes utan att ha en dialog med oss. Då var vi rätt många som blev besvikna och då gick luften lite ur. Många som var ledande kände att det här inte blev roligt längre. Så på årsmötet bestämde vi oss för att lägga ner. 

Joakim Walltegen jobbar idag som kommunikatör på RF-SISU Småland. 

– Att vara med och starta en förening och vara delaktig i en har påverkat mitt jobb och yrkesval, helt klart. Där fick jag upp mitt intresse för föreningslivet. Förstår man hur en liten förening funkar förstår man även hur samhället fungerar, säger Joakim om föreningslivet.

Olle Carles 
j22caol@svf.fhsk.se