Jönköping fortsätter att växa och locka nya invånare. Förra året flyttade 1 346 personer till kommunen, visar färsk befolkningsstatistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Fortsätter utvecklingen i samma takt klättrar Jönköpings kommun från tionde största kommun i Sverige till en niondeplats och passerar i så fall Norrköping till befolkningsantal. 
– Det måste jag nog säga att det har med vår härliga natur och våra sjöar att göra, säger Sofia Allard, turistinformatör på Destination Jönköping.

Den klassiska promenaden runt Munksjön i centrala Jönköping erbjuder stadsborna frisk luft och motion. Foto: Pixabay

Jönköping, Sveriges tionde största kommun växer. 2020 flyttade 1346 personer till kommunen och i slutet av året bodde totalt 142 427 personer i Jönköping. I Norrköpings kommun, som idag ligger på en niondeplats, bor totalt 143 478 människor men endast 307 flyttade dit under året. Fortsätter befolkningsökningen i samma takt kan Jönköping alltså gå om Norrköping i befolkningsantal. 

Hur många personer som flyttar till kommunen varierar år för år men båda kommunerna arbetar hårt för att öka antalet. Det gör man bland annat genom att vara så attraktiva som möjligt på olika plan.   
– Vi pratar mycket ”Outdoor” med turistattraktioner som drar, våra fina naturstråk, närheten till vattnet. Och våra polkagrisar såklart, det är en stor grej för kommunen, berättar Sofia Allard.

På kommunala bolaget Destination Jönköping,  jobbas det för fullt med olika kampanjer för att kommunen ska sticka ut på olika sätt och locka hit framför allt turister och besökare. Just nu är målet att Jönköping ska bli ett exempel på en bra stad att cykla i. 
– Just nu håller vi på med att få fler att komma hit och cykla mer, att Jönköping ska bli en cykeldestination. Efter mountainbike EM flyttade en hit för han tyckte att det var så fantastiskt att cykla här, fortsätter Sofia. 

Järnvägstationen i Norrköping med en spårvagn framför. Foto: Common License Wikimedia

Norrköpings kommun som ligger i Östergötland har liksom Jönköpings kommun det mesta som städer i den storleken har – köpgallerior, naturområden, parker, stora arbetsgivare och Olle Vikmång, kommunstyrelsens ordförande (S) i Norrköping tycker inte det är så viktigt på vilken plats över Sveriges största städer Norrköping ligger. 
– Det viktiga är att vi växer, och framförallt växer på ett bra och hållbart sätt som vi klarar av. 

Han sammanfattar också att det bästa argumentet för att flytta till Norrköping är det breda utbudet av bland annat kultur, restaurangliv och arbetsmarknad.
– Vi har en otrolig bredd på utbud för att vara den storlek som Jönköping och Norrköping är. Vi har även nära förbindelser med Mälardalen och Stockholm.

Kända personer från Norrköping och Jönköping:

Norrköping:

Lars Winnerbäck
Anders Ankan Johansson
Fredrik Strage
Helga Maria Martinson
Birgitta Ohlsson
Ghost
Bruno K. Öijer

Jönköping:

Viktor Rydberg
Ing-Marie Carlsson
Göran Hägglund
Agnetha Fältskog
John Bauer
Dag Hammarskjöld
Björn Afzelius

Kända naturpärlor:

Norrköping:

Fjällmossen
Jursla Gammelskog
Kvillingeförkastningen

Jönköping:

Visingsö
Dumme Mosse
Tabergs Topp

Stora Arbetsgivare:

Norrköping:

BillerudKorsnäs AB
Holmen Paper AB
Kolmårdens Djurpark AB

Jönköping:

Husqvarna AB
IKEA-företagen
SAAB-concernen

Elitlag:

Norrköping:

Vargarna Speedway
IFK Norrköping
Norrköping Dolphins

Jönköping:

HV71
J-Södra
Wetterbygden Stars

Mattias Altgärde
J20alma@svf.fhsk.se


G-BVQ5VFQ7W4