Frida Moisto är Jönköpings deckardrottning och en av dagens gäster i Svf Morgonstudio. På onsdag är hon tillbaka igen på Svf i samarbete med skolans bokdag. 

– Jag älskar att läsa deckare själv, jag tycker det är jätteroligt. Sen blev jag sur över att det inte fanns någon deckarserie som bara utspelade sig i Jönköping, men varje gång jag såg en sida i en bok som handlade om Jönköping blev jag jätteglad. Då bestämde jag mig för att skapa det själv istället för att vara sur över det. 

Sedan dess har det blivit tre böcker om polisen Lisa Engström. Den senaste utspelar sig på Ryhov, där Frida själv jobbar som sjuksköterska på halvtid. 

– Det går väldigt bra ihop att jobba lite och skriva lite. Det blir väldigt ensamt att skriva, säger hon. 

Böckerna innehåller mer än gastkramande drama. Till exempel finns det ”explicita sexscener” att hitta i Napalm. Syftet är inte mer komplicerat än att beskriva en het sexscen mellan två personer. 

– Det beror på vad man gillar, men jag tycker det är viktigt med relationer i böcker. Jag gillar det, sen är det inte alla som gör det. Det har också en del med samtycke att göra, för har man läst mina böcker vet man att jag har sexscener i alla mina böcker. Sen har jag en redaktör och en förläggare. Jag kan inte slänga in sexscener hur som helst. 

Manuset till den fjärde boken är precis inlämnat – och i dagens sändning bjuds det på en liten teaser av den. Dessutom pratas det om klädbytardagen på Svf, vilka som är mäktigast på sociala medier och boktips inför helgen. 

Se Frida Moisto från 11:00 i spelaren ovan. 

Viktor Fridén
j21frvi@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4