Mejerijätten Arla är självkritiska efter Uppdrag Gransknings program I programmet ”Arlagården” som bland annat visade ett klipp där magra kor på gården vadar i avföring. Företaget har efter granskningen fått massiv kritik.

Det var under förra veckan som avslöjandet om att en gård i Hälsingland misskött sina kor. På en presskonferens svarar Arla på de senaste dagarnas kritik och säger att det inte kommer ske igen. 

– Det som har skett hos den specifika bonden är inte acceptabelt, säger Arlas kommunikatör Julia Lundqvist och förklarar att de nu har brutit samarbetet helt med gården. 

Gården har tidigare fått sin mjölkförsäljning till Arla stoppad, men efter en kontroll gjord av Arla så återfick bonden rätten att sälja mjölken till företaget. Arla gick efter det in och stöttade gården för att få den att fungera på ett korrekt sätt. Men trots stöttningen menar Arla, så här i efterhand, att gården blivit till det sämre.

– Våra kvalitetssystem har brustit och det är något vi tar allvarligt på, säger Julia Lundqvist och fortsätter:

– Vi har vidtagit åtgärder för att förhindra att en sådan här händelse inte ska ske igen.

Arla berättar på presskonferensen att åtgärderna kommer att innebära fler och bättre kontroller av gårdarna, men också en förnyelse av deras kvalitets- och djurhållningsprogram.

Samina Burgaj
j20busa@svf.fhsk.se

Elmer Rikner
j20riel@svf.fhsk.se

Intervju med Arla Vd och Kommunikatör
Journalist: Maha Obid
G-BVQ5VFQ7W4