Det svenska havredryckföretaget Oatly försvarar sig efter kritiken om att företaget delvis ägs av det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone. Kritiken grundar sig i att Blackstone bland annat har investerat i bolag som skövlar regnskog i Amazonas.

Oatly menar att de behöver stora summor pengar för att kunna genomföra den gröna förändring som de själva säger att de strävar efter. 

– Ibland behöver man göra obekväma beslut med bolag som vi inte går hand i hand med, säger Oatlys vd Amanada Sätterstig och fortsätter: 

– För att nå dit kommer man behöva trampa folk på tårna.

Blackstone har även fått kritik för att de investerar i bolag som köper upp hyresrätter, renoverar dem och höjer hyran. Något som lett till att folk tvingats flytta. Oatly har även tidigare fått kritik för att ett annat företag, China Resources, ett statligt kinesiskt bolag, är delägare i dem.

Oatly säger att samarbetet med Blackstone inte är utan krav och att de för en dialog om fortsättningen.

– Det är klart att vi är nära gränsen, säger Amanda Sätterstig, men menar trots det att det inte finns några planer på avsluta samarbetet.

– De (Blackstone) hade ju kunnat välja att investera i flyg eller andra ohållbara företag, så vi är stolta och glada att de valt att investera i ett grönt och hållbart företag som oss, säger Amanda Sätterstig.

Samina Burgaj
j20busa@svf.fhsk.se

Elmer Rikner
j20riel@svf.fhsk.se