När författaren och programledaren Paolo Roberto dömdes för sexköp så avslutade hans bokförlag Bonnier deras samarbete. Nu svarar Bonnier att ytterligare en författare, Dragomir ”Gago” Mrsic, kan komma att försvinna.
– Det kan absolut bli aktuellt, säger Malin Jansson, vd för Bonnier.

Uttalandet kom under den presskonferens som Bonnier kallat till efter att de återkallat alla Paolo Robertos 14 böcker. Beslutet grundar sig i att det strider mot deras värdegrund. 

– De utgivna böckerna ger missvisande bild och har tappat sin trovärdighet i och med profilens agerande, säger Malin Jansson.

Debatten har bland annat handlat om frågan om man ska skilja på verk och person och om en censurering är att inskränka på yttrandefriheten.

– Vi ser inte riktigt det här som en fråga om yttrandefrihet. Paolo Roberto är fri att ge ut hans böcker med det förlag han nu önskar, precis som vi kan välja vilka vi samarbetar med, säger Malin Jansson.

Dragomir ”Gago” Mrsic, författare inom Bonnierförlaget, dömdes till tre och ett halvt års fängelse efter ett omtalat bankrån 1990. Bonnier säger under presskonferensen att, med tanke på hans förflutna, också riskerar att bli av med sitt samarbete.

– Det fallet är något vi kommer att undersöka och utvärdera också, säger Malin Jansson. 

Samina Burgaj
j20busa@svf.fhsk.se

Elmer Rikner
j20riel@svf.fhsk.se

G-BVQ5VFQ7W4