bild

För att stoppa dödsfall och missförhållanden i polisens arrester, vill Folkpartiet och Socialdemokraterna införa kameraövervakning. Uttalandena har kommit efter bland annat SVT:s avslöjanden i början av veckan.

 Missförhållandena gäller bland annat olika typer av kränkningar, men även fysiskt våld. Som ska ha riktats från personal mot de omhändertagna.
Flera som tagits in i fylleceller har dött, sannolikt till följd av att de inte fått den vård som de behövt.

Kurt säger sig ha utsatts för kroppsligt våld, i en fyllecell. Till följd av en sen kväll med mycket alkohol. Han Berättar om händelseförloppet.

–Man får ta av sig alla kläder. Det enda du får ha på dig är kalsonger. Sedan för dem en till en cell.

Bad om filt
Kurt förklarar att han började frysa efter en stund, vilket gjorde att han bad om att få en filt. Men en vakt förklarade att det inte var möjligt, på grund av risken för att han skulle kunna skada sig själv på något sätt med en filt.

Efter några timmar frågar Kurt på nytt om en filt.

–När han kommer och öppnar så frågar jag på nytt om en filt. Jag slår väl och var säkert förbannad som fan. Och då fick jag en smäll.

Kurt förklarar att det svartnade för ögonen och att han trillade bakåt in i cellen. Sedan stängdes dörren.

Skador i ansikte
Men när han släpptes ut så fick han reaktioner på hur han såg ut i ansiktet.

–Polisen som tog in mig från början, han var där när jag skulle plocka ut mina grejer. Han sa ”vad har du gjort, så såg ju inte du ut när vi tog in dig?”.

Poliser är inga läkare
–När man omhändertar berusade personer så står det ju i lagen, att om det behövs, så ska de läkarundersökas. Detta säger en anonym polisstudent.

–Poliserna är ju inga läkare. Man ska ju ta dem till läkare om man bedömer att det behövs. Men om det inte behövs så känns det som att det tar upp onödiga vårdplatser.

I bland annat justitie utskottet har det förts diskussioner om att flera borde få vård istället för att sättas i fyllecell.

–Man har ju kontroller fortlöpande, och skulle det behövas så tar man ju dit ambulnspersonal. Givetvis skulle det vara bra att ha en läkare i varje arrest, men rent ekonomiskt så är det inte hållbart.

Kurt ville vara anonym och har egentligen ett annat namn.

Maja Lind

G-BVQ5VFQ7W4