Kulturhuset har sedan starten 1982 blivit en del av Jönköping. En betydligt mer etablerad institution än vad som var drömmen från början. Det enklaste sättet att beskriva dagens Kulturhus skulle vara som en stor fritidsgård för alla människor oavsett ålder och intresse.

– Tidigare har vi alltid trott att de är mest unga som sökte sig hit, men det är alla olika typer av människor som kommer till oss. Allt från barn när det är småfolkets bio till att det är mest pensionärer när det är lunchlyrik här. Kulturhuset är ju ett allaktivitetshus, vilket betyder att det inte är någon nischad verksamhet, säger Alice Hägg, styrelseledamot i föreningen Kulturhuset.

Alice sitter sedan november förra hösten i styrelsen hos Kulturhuset, men har varit aktiv sedan cirka fem år tillbaka. Husets rykte är en del av varför hon beslutande sig för att bli en del av föreningen.

– Kulturhusets rykte och historia lockade mig, men också allt runt omkring som händer. Det är en spännande plats. Jag har varit volontär i vad jag skulle beskriva som husets hjärta, caféet Nyfiket. Det ligger mig varmt om hjärtat.

Kulturhuset har till skillnad från Kulturhuset Spira en verksamhet som alla människor kan ta del av och vara en del av, det är något Alice tror lockar fler människor i alla åldrar till föreningen.

– Spira är jätteduktiga på det dem gör, men skillnaden är att du här är med och skapar utifrån dina egna förutsättningar. Allt som du gör behöver inte ha ett syfte. Det kan räcka med att du sitter och jammar tillsammans med dina vänner. 

Kulturhuset har även en del andra medlemsföreningar som använder sig av husets lokaler. Där Folkets Bio, RF Mission och Väckelse samt Jönköpings Sportdansklubb är några av dem. Föreningen Gameboards & Broadwords Syd är en av de föreningar som träffas i Kulturhuset.

– Jag tror att vi är en av de äldsta föreningarna här och startade ungefär när huset byggdes, säger Peter Olsson, medlem i Gameboards & Broadswords Syd.

De har även som Kulturhuset i stort ett brett ålderspann när det kommer till vilka människor som är medlemmar i deras förening. 

– Det är människor i alla åldrar som söker sig hit, vi är nog ett 100-tal medlemmar som alla brinner för olika typer av bräd- och rollspel.

G-BVQ5VFQ7W4