Mob wife eller clean girl - det är frågan

kvinna med pälsmössa och ett collage med tips på hälsosamma vanor. Mob wife, clean girl

Solen skiner och vitsipporna blommar – våren är kommen! För oss modeintresserade betyder det bara en sak – det är dags att snacka vårtrender.

Vogue och alla andra creddiga modemagasin har besökt catwalksen och tack vare deras rapporter vet vi nu hur vi ska möta sommaren 2024, i alla fall i klädväg.

collage 2014

2014 + 2024 = Sant <3

I år är 2014 tillbaka, vilket vi med ett Pinterestberoende, redan vet mycket väl. Blusar, korta jeansshorts, att skriva sommar-bucket lists och till och med hundfiltret från Snapchat trendar på Tiktok. Men även grischstilen, pepline-silhuetten (toppar med en volang längst ned) och märket Odd Molly är tillbaka, trender som alla blomstrade under mitten av 2010-talet.

I kontrast till det färgglada, peppiga 2014, som vi minns det i Sverige, så är det Tumblr-eran med tights, scarfar, flanellskjortor och Doctor Martens som är inne i USA.

collage clean girl

Post clean girl-symton

Sedan coronapandemin har “clean girl-epidemin” hållit alla i ett järngrepp. Livsstilen går ut på att hela ens existens ska vara så fräsch och hälsosam som möjligt. Detta har även satt spår i våra garderober, eftersom de flesta satsat på neutrala färger, pasteller och att köpa träningskläder i alla dess former.

Clean girl-trenden har visserligen uppmuntrat många att börja träna och lära sig hälsosam matlagning, men också fått många att sträva efter att leva så instagramvänligt som möjligt. Allt ska fotas och allt ska romantiseras, på gott och ont. 

Trashy yet classy

Till följd av två år med naturlig skönhet som ideal har det skapats en motreaktion. Många menar att det inte är ohållbart att allt ska vara så ordningsamt och prydligt hela tiden. Det är istället dags att ta tillbaka sotiga ögonlock, nitar och allt annat som skriker Effy Stonem från Skins. Hennes stil kallas för “indie sleaze” och var främst populär i Storbritannien och USA mellan 2007-2012.

Denna trend går hand i hand med “Mob wife-stilen” som kommit under vintern. Till den hör att se ut som det låter – man ska klä sig som frun till en maffiaboss, hemmahörandes på en bakgata i New York eller på Sicilien kanske. Alltså ska man se superrik ut, på ett skrytsamt sätt. Looken får man genom att bära päls, guldsmycken, mörkare läppstift och sotad ögonskugga.

Vårens trender i korthet

1. Årets färger är lavendel, pistagegrönt, ljusgult, ljusblått och vitt, framför allt på klänningar.

2. Adidas Campus säljs som smör och det är dags att lämna Adidas Samba bakom oss. 

3. Transparenta tyger som spets och mesh på nederdelar växer i popularitet, alltsedan alla började köpa spetsbyxorna från Design by Si.

4. Att stacka smycken i olika storlek och blanda metaller är otroligt inne.

5. Märket Odd Molly är tillbaka och med det blusar. Det danska märket Ganni har också trendat med sina blusar.

PS. I helgen är det dags för festivalen Coachella som hålls under två helger i Kalifornien. Evenemanget är en modevisning för alla kändisar, som tävlar om att sticka ut med sina outfits. Vad de har på sig under de varma dagarna i öknen påverkar ofta vad som blir poppis under sommaren.

Reporter

Ebba Thapper bylinebild

Ebba Thapper

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4