I en av Moderaternas valfilmer om trafiksystemet i Jönköping filmas Munksjöbron ovanifrån med en drönare vilket är olagligt.
– Det här är att sätta folk i livsfara, enligt Carl Stålberg som är flyginspektör på Transportstyrelsen. 

I Moderaternas valfilm kan man se Munksjöbron ovanifrån filmat med en drönare. Vilket enligt Transportstyrelsen är helt olagligt. Carl Stålberg, flyginspektör på transportstyrelsen:
– Det är viktigt att man har ett säkerhetsområde vid drönarflygning.

Vidare berättar han att det är helt omöjligt att få tillstånd för att manövrera drönare över broar där bilar och människor rör sig. Carl Stålberg menar att Moderaternas film där Munksjöbron filmas ovanifrån kan komma att utgöra bevis för att väcka en åtalsanmälan.

På Transportstyrelsens hemsida står det att det måste finnas ett horisontellt avstånd till människor, egendom och djur. Detta för att säkra att ingen eller inget kommer till skada. Och det är den som styr drönaren som är den ansvarige.

Peter Jutterström är Moderat kommunalråd i Jönköping.
– Jag har tyvärr inte sett valfilmen, du får prata med vår valledare.

Ser allvarligt på händelsen
Moderaternas valledare Carl-Johan Lundberg ser allvarligt på situationen och förklarar att de anlitat professionella filmare till deras valfilm.

– Vi får kolla med firman som jobbat med detta och fråga vad dem haft för tillstånd, eftersom de jobbat med överflygningar tidigare. Vi arbetar ju professionellt i det här fallet.

– Det är samma bolag som producerar Volvos reklamfilmer, förklarar han. Det är tråkigt om något inte har gått korrekt till.

Gustaf Edefors
j17edgu@svf.fhsk.se
Jeanette Fredriksen
a15feje@svf.fhsk.se