Bea Uusmas bok ”Expeditionen. Min kärlekshistoria” tog 15 år att skriva.
Igår vann den Augustpriset i kategorin bästa fackbok.
På Grenna museeum är Andréexpeditionen den mest besökta utställningen, men museichef Håkan Jorikson var inte helt säker på att Uusmas bok skulle vinna.

Ja trots att det gått över hundra år sen den misslyckade polarexpeditionen där Salomon August André , Knut Fraenkel och Nils Strindberg skulle resa över Arktis med luftballong, finns en brinnande fascination för expeditionen. Håkan Jorikson har lagt märke till ett ökat intresse i och med ”Expeditionen. Min kärlekshistoria”
– Vi märkte redan tidigt när boken blev nominerad en så kallad ”Bea-effekt”, säger han. Vi sålde kolossalt mycket böcker i en hastighet jag aldrig varit med om tidigare.
Håkan Jorikson tror att boken kan dra en ny målgrupp till museet och han säger också att det är en viktig bok.
– Många besökare återkommer alltid till dödsorsaken. Den är viktig på så sätt att hon delvis har kommit fram till hur det gick till.
Men varför denna fascination för Andrés luftfärd?
– Det är världens bästa berättelse. Den innehåller livet. Inkapslat. Från den elfte juli till omkring oktober samma år. Tre månader, det är fantastiskt.

Augustprisvinnaren Bea Uusma
Augustprisvinnaren Bea Uusma

 

De andra nominerade i kategorin bästa fackbok var Tore Jansson, Dan Josefsson, Marie Mandelmann, Johan Persson och Martin Schibbye samt Lena Sundström.
Motiveringen till varför Bea Uusma vann löd följande,

”Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt.”

Hör en längre intervju med museichef Håkan Jorikson

G-BVQ5VFQ7W4