Butiksägare önskar bättre säkerhet

foto på Juneportens ingång

Butiksägare vill ha tillbaka ordningsvakter på Juneporten
– Det är mycket ungdomar och droger här nere och jag blir osäker när inte vakterna är ute, säger kioskägaren Sadika Habibovic.

För dem som kommer med tåg eller buss till Jönköping är Juneporten det första som möter en. Det är en plats som många Jönköpingsbor besöker dagligen i sitt pendlande. Det är också en plats som tidvis präglas av misshandel, droger och bråk och som gör Juneporten till en av kommunens osäkraste platser.

Fram tills oktober 2021 har ordningsvakter ständigt patrullerat runt Juneporten och närliggande resecentrum för att säkerställa tryggheten och snabbt kunna ingripa om det skulle behövas. Men efter att kontraktet löpte ut har de istället ersatts av väktare som enbart cirkulerar vissa tider på dygnet. Helene Hellström (M) har sett en försämring sedan ordningsvakterna tagits bort och har tidigare lyft frågan angående ordningsvakter vid Juneporten.

Strax innanför entrén ligger kiosken Myway som drivs av Zain ul-Hassan. Även om ul-Hassan inte känner sig otrygg idag, tyckte han det var bättre när ordningsvakter var stationerade på platsen.

"Det är en tågstation och det händer saker här hela tiden"

På resecentrum som ligger i direkt anslutning till Juneporten finns Sadika Habibovic som tillsammans med sin man driver butiken Pressbyrån. Trots att butiken är utrustad med polislarm vill Sadika Habibovic ha tillbaka ordningsvakter på plats. Det förändrade läget i Sverige med fler skjutningar gör situationen mer osäker menar hon.

– Det är mycket ungdomar och droger här nere och jag blir osäker när inte vakterna är ute. Det är en tågstation och det händer saker här hela tiden, säger hon.

Sadika Habibovic blir uppenbart känslosam när hon börjar prata om sina barn.

– Om min 14 åring måste vänta på bussen så åker jag och hämtar honom direkt. Jag skulle till och med åka hemifrån även om jag har gäster.

Mittemot kommunens lokaler ligger June folkhögskola. Biträdande rektor Anna Engborg upplever inte att personal och elever på skolan känner sig mindre säkra efter ändringen från stationerade ordningsvakter till patrullerande väktare.

– Vi är bara här på dagtid men märker inte av att det är otryggt, svarade Anna Engborg.

Reporter

Foto av reporter Eric Hanzon

Eric Hanzon

Jättetrevlig kille

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4