redigerad-tennisIngen tävling är så vit som just tennisen i Wimbledon. För i sportens
största och mest prestigefyllda tävling gäller fortfarande klädkoden
att man ska vara klädd helt i vitt.
– Wimbledon håller på det vita. I andra turneringar kan man egentligen
spela i vad man vill, säger journalisten, författaren och
tennisoraklet Björn Hellberg.
När tennisen grundades i Storbritannien var det från början en gentlemannasport likt cricket och i gentlemannasporter skulle man klä sig i vitt. När den första Wimbledon turneringen avgjordes 1877 var det en självklarhet att samtliga 22 startande britter skulle vara klädda i just den färgen.
– När sporten grundades var den en sport för gentlemän som slog lyror till varandra, ett helt annat spel än dagens tennis, säger Björn Hellberg.

När sporten spred sig över världen öppnades så småningom möjligheten att tävla i andra färger. Först blev det godkänt att ha lite färger på strumporna, men sedan vidgades möjligheterna till att så småningom kunna innefatta valfri färg på klädseln  Fast i Wimbledon har man valt att behålla det vita. Efter en period där lite färger kunde godkännas (som när Stefan Edberg tog de två senaste svenska segrarna 1988 och 1990) är man nu tillbaka till mer eller mindre helvit klädsel.

Genom åren har ett antal försök till protester gjorts, bland annat avstod Andre Agassi turneringen några år då han inte gillade klädkoden, men kom tillbaka och rättade in sig i ledet. Även andra deltagare har försökt att ha färgade kläder genom åren men då stoppats av arrangörerna.
– 
Arrangörerna bestämmer ju, och de är suveräna där. Jag kan tala om att det inte är något större missnöje bland spelarna, säger Hellberg som själv varit på plats i London 50 år i rad för att beskåda tävlingen.

Han fortsätter:
– 
Det är kul att traditionerna hålls vid liv, samtidigt får man inte vara alltför stelbent. Jag har inget emot klädkoden, men för min del får de vara klädda hursomhelst, bara de har kläder på kroppen så räcker det.

Kanske är det så att det viktigaste för spelarna inte är vilka kläder de spelar i på banan. Wimbledon är helt enkelt det största man kan vinna inom tennisen.
– 
Wimbledon har en nimbus, en folkfest och är av tradition den viktigaste turneringen. Möjligen är det en och annan amerikan som hellre vinner US Open på hemmaplan men jag vågar påstå att 99% av spelarna på touren helst vinner Wimbledon, säger Björn Hellberg.

G-BVQ5VFQ7W4