Prishöjningar hotar småbryggerier

Foto från ett småbryggeri och ett ölglas

Ökade kostnader hotar nu Sveriges småbryggerier och många av dem riskerar konkurs under 2024. Några som ändå valt att satsa är Jennie och Fredrik Carlsèn som nyligen har startat Wernamo Brewery.

art tredje mindre bryggeri uppger att de riskerar konkurs under år 2024 enligt en enkät från branschorganisationen Sveriges oberoende bryggerier. Jennie Carlsèn har tillsammans med maken Fredrik som nyligen startat Wernamo Brewery är medvetna om att det är en djärv satsning.

– Det är ju många bitar, hyra av lokaler och bryggverk ska betalas, säger Jennie. 

I takt med att priser höjts och kostnader har små bryggerier nu svårt att få lönsamhet i sina företag. Något som kan påverka både utbud och besöksnäring. 

Hoppas få ihop siffrorna

Jennie och Fredrik räknar med att hålla sig flytande med hjälp av restaurangverksamheten som de har på andra sidan av en glasvägg från bryggeri delen av lokalen.

– Skulle vi bara brygga öl och satsa på systembolaget så hade det aldrig kunnat gå runt, utan det är ju det här med restaurangdelen och att du kan sälja ditt eget öl ut direkt som kan få det att gå. Jag tror absolut det fortfarande finns marknad för detta, säger Fredrik. 

Reporter

Magnus Björklund

Journaliststuderande

Dela gärna

Senaste artiklar

G-BVQ5VFQ7W4