''-Folk har börjat köpa vinyl som vin'' säger raplegendaren Fredric Öris.

Rapparen Öris

Försäljningssiffrorna för vinylskivor i Storbritannien är de högsta sedan 1990, rapporterar BBC. Rapparen, poddaren och skivsamlaren Fredric Öris berättar om vad vinylskivorna betyder för honom.

Den före detta rapstjärnan som numera är en tredjedel av sportpodden Division 9 tror att den nuvarande hypen håller i sig. Själv har han över 2000 skivor i sin samling och bakom poddens betalvägg styr han en avstickarpodd som kallas Divinyl 9, där han lyssnar på skivor med kollegan Jens ‘’Chords’’ Resch som även han är en före detta rappare, men numera producent.

-Jag gillar att hålla i nånting, titta på nånting, läsa tacklistan, läsa credits, så det är mindre för ljudets skull, utan snarare för att jag vill höra plattan så som artisten ville att jag skulle höra den.

Samlandet på skivor är inget nytt för Öris utan det har han gjort hela sitt liv. En tredjedel hiphop, en tredjedel reggae och sista tredjedelen säger han innehåller allt ifrån Metallica och Pantera till Marvin Gaye och Mariah Carey.

-Jag började köpa CD-skivor när jag var liten, jag har egentligen alltid lagt alla mina pengar på musik. Det gick några år när man skulle ladda ner allting och det blev ”gratis” men det tröttnade jag på och ville ha det fysiskt igen, då blev det vinyl. 

BBC rapporterar att skivförsäljningen har ökat flera år i rad och med det går priserna på all vinyl upp, även begagnade. Mest sålda skiva 2023 blev Taylor Swifts ”1989 (Taylor’s Version)”.

''-Det har blivit en slags lyxkonsumtion''

-Priserna peakar nog nu, det kommer nog landa lite. Men samtidigt har det blivit en slags lyxkonsumtion. Folk har börjat köpa vinyl som man köper vin. Det är alltså inte till för att dricka, eller lyssnas på. Man har börjat se det som en slags investering och på grund av det tror jag att även om intresset kanske dippar, att priserna inte sjunker så mycket, tyvärr.

Hur gör man då, om man som ung blivit intresserad av vinylskivor för att hitta musik man tycker om, även om man inte har hört det förut. Enligt Öris kan man göra kvalificerade gissningar baserat på sånt som man har hört förut.

-Jag brukar titta på baksidan, tidsperioder som jag vet att jag tycker om, musiker man känner igen och kanske om det är nåt fett skivbolag. Jag köper mycket jag aldrig hört. 

Även de kvalificerade gissningarna kan enligt Öris slå fel ut. Han säger att då och då kommer han tillbaka till affärerna med ett gäng ‘’kvalificerade gissningar’’ som han inte tyckte om. 

Den största felgissningen?

-Det måste vara Rihannas platta ‘A Girl Like Me’ den är riktigt, riktigt dålig. Jag kan inte ha kvar den länge till, det är riktigt pinsamt. Den måste bara ut.

Just nu går Öris igenom hela sin samling på sin Instagram i ett segment han kallar A-Ö. Varje skiva han har ska lyssnas på i den ordningen den är kategoriserad. 

Reporter

Niklas Hagberg

Journaliststudent

Dela gärna

Senaste artiklar