Vanessa, 19 år, tror att unga i Sverige lägger mer energi på amerikansk politik än svensk politik. Foto: Madelene Politis.

Förändringar i miljöarbetet och polarisering av debattklimatet- det är två av svaren som kommer upp på frågan om hur det kommande amerikanska presidentvalet påverkar unga i Sverige. 

Den 3 november väljer de amerikanska medborgarna vilken presidentkandidat de önskar se leda landet under de kommande fyra åren. Valet väcker engagemang och fler unga säger att de ska rösta i det amerikanska valet, enligt P3 Nyheter. 

Även i Sverige väcker presidentvalet engagemang hos unga och enligt Alexander, 22 år, student på Södra vätterbygdens folkhögskola är det viktigt för framtida klimatarbete: 

– Om det blir en seger för Joe Biden kommer det att påverka det globala miljöarbetet i större utsträckning än vad det gör idag, säger han. 

Jonathan Saldner, som undervisar i amerikansk politik och just nu håller en kurs om presidentvalet i USA, tror likaså att valet påverkar unga i Sverige: 

– Vi ser ju i stora delar av samhället en ökad polarisering och en ganska så hård debattmiljö där det är svårt att tycka lika, där det är svårt att komma överens över partigränser, och jag tror att debatten och det politiska klimatet i USA smittar av sig på hur vi deltar i politiska debatter. 

Lyssna på hela radioreportaget ovan.

Moa Fohlin
j20fomo@svf.fhsk.se

Adam Fisher 
j20fiad@svf.fhsk.se


G-BVQ5VFQ7W4